Nytt

Muligheten for at jihadister som returnerer til Storbritannia fra Irak eller Syria, skal benytte kjemiske våpen under terrorangrep, anses nå av britisk antiterrorpoliti som en «økende trussel», skriver The Times. Sikkerhetskilder advarer om at klorbomber er blitt den islamske statens «foretrukne kjemiske våpen».

A quarter of the roadside bombs in Tikrit, the city north of Baghdad that was retaken from Isis this year by Iraqi forces, contained the toxic substance, raising fears that jihadists plan to use their chemical bomb-making skills upon their return to Britain.

En klorbombe er også forsøkt sprengt i et kjøpesenter i Indonesia i år, av det som antas å ha vært returnerte jihadister.

chlorinegas
Også en måte å hedre Allah på?

Siden klor har en rekke sivile anvendelser og er lett tilgjengelig, er trusselen vanskelig å sikre seg ordentlig mot – om enn de tekniske vanskelighetene med effektiv detonasjon av en klorbombe gjør at terrordrap med skytevåpen, kniver eller biler anses som mer sannsynlig.

Myndighetene følger ikke desto mindre med:

It is understood that the authorities do monitor the purchase of chlorine and other materials that could be used in bomb-making, to uncover any stockpiling. But as chlorine is freely available across the country, security sources conceded that it posed a risk.

Med tanke på at den som håndterer klorgass løper en ikke ubetydelig risiko for å skade seg selv, og tatt i betraktning at det i fravær av industrielle kvanta ikke er lett å oppnå høye konsentrasjoner av giften annet enn i lukkede rom, er skadepotensialet begrenset med mindre angrepet er særdeles kompetent utført.

Den psykologiske virkningen av uhyggen ved tanken på at noen kanskje vil bruke stridsmidler – mot sivile – som ble forbudt i krig etter 1. verdenskrig, kan likevel være betydelig. Sammen med frykten for hodeavkutting gjør det stemningen mindre hjemmekoselig.

 

The Times
The Independent