Sakset/Fra hofta

map.ukrainaDen ukrainske journalisten Roman Sohn sier det er klart hva som er Putins plan: Å lage en sammenhengende landmasse som gjør det mulig å forsyne Krim landveien.

Men for å få til det må hans styrker erobre den godt befestede og viktige ukrainske havnebyen Mariupol. Mange vil dø på begge sider. I Russland pisker mediene opp et sjåvinistisk hysteri og hat mot Ukraina. I Ukraina ser man hva som kommer, og stålsetter seg. Men de mangler mye.

Hvis Vesten mener alvor med sin støtte til Ukraina burde man gjøre to ting: vise at man forbereder strengere sanksjoner og gjøre klar til våpenleveranser til Ukraina. Hvis Vesten igjen venter til after the fact, før man reagerer, vil Putin dundre frem.

Bare det at man ikke tør å nevne ordet våpenleveranser er med å egge Putin til angrep, skriver Sohn.

Feilen er at altfor mange i EU anser Ukraina for å være en buffer mot Russland, og ikke en strategisk partner.

ukraina.gleb.garanich.reuters.kiev3.feb

I hovedstedene vil man helst slippe å ta valg som får store konsekvenser, bl.a for økonomien. Men man glemmer at det finnes en annen faktor: Ukrainere og ukrainsk ledelse. Ukraina ble født på ny på Maidan-plassen. Da man jaget Jevtusjenko til Russland etter at hans sikkerhetsstyrker hadde drept 80 demonstranter, var et brudd. Hvis noen hadde vært i tvil: Putins opptreden gjør enhver allianse med Russland umulig. Putin har beseglet den ukrainske nasjonalisme og vestvendthet i uoverskuelig fremtid.

Men vil EU forstå at ukrainerne forsvarer Europas frihet? Det er det store spørsmålet. Nå er man advart. En stor russisk offensiv er på vei. Vil man sitte med hendene i fanget og vente til at det går over, til Ukraina er sønderlemmet, og ukrainerne er døde i hopetall fordi de mangler våpen – de mangler ikke vilje til å sloss…… ?

Denne gang vet man på forhånd hva som skal skje og kan ikke spille troskyldig.

 

http://euobserver.com/opinion/126511