Nytt

«Remember, remember the 5th of November…»

Igår kveld samlet familier over hele Storbritannia seg rundt bål og fyrverkeri for å feire Guy Fawkes Night.

Guy Fawkes forsøkte å sprenge Parlamentet i 1605 for å myrde den protestantiske kongen King James I. Han skulle erstattes med en katolsk konge. Guy Fawkes ble arrestert og ble dømt til døden for høyforræderi. Kongen tillot folket å feire det mislykkede plottet med bålbrenning.  

For oss utlendinger oppleves den 400 år gamle tradisjonen som en blanding av Sankthansaften og nyttårsaften, men uten grilling og champagne. Bålbrenning av en Guy Fawkes-figur og bruk av Guy Fawkes-masker har ofte vært en del av feiringen. 

350px-Anonymous_at_Scientology_in_Los_Angeles

Medlemmer av anarkigruppen «Anonymous» med Guy Fawkes-masker

Guy Fawkes-maskene har med tiden fått et større publikum, særlig etter at de ble benyttet i filmen V for Vendetta i 2006. Ting sprer seg raskt med internett og nå brukes de av anarkister og anti-establishment grupper over hele verden.

De fleste av oss tilbrakte kvelden med småkalde føtter mens vi beundret fyrverkeriet med fullmånen som bakgrunn. Stemningen var en annen i storbyene, og i London hersket det regelrett kaos.

Protestgruppen Anonymous står bak organiseringen av massedemonstrasjoner. Bak maskene samles horder av venstreradikale, miljøaktivister, studenter med variable fremtidsutsikter, misfornøyde innvandrere, konspiratorikere og alle andre med en agenda mot styresmaktene. 

Masker, plakater, fyrverkeri, hærverk og politikonfrontasjoner er mye mer spennende en kjedelig stemmeseddel og en valgurne!  

rf-million-mask-march-06

Russel Brand trenger igrunnen ingen maske.

1415230164907_wps_34_British_police_officers_s

 Tusenvis av demonstranter i London ble møtt av opprørspoliti.

1415239312971_wps_73_Anti_capitalist_protester

Med masker kan hvem som helst delta. Det er fritt frem for alle som vil «protestere».

In a statement, the Metropolitan Police said they had attempted to contact organisers of the event ‘without success’. 

And it added that they have imposed Section 60AA of the Criminal Justice and Public Order Act 1994 across Westminster between 5pm today and 2am tomorrow, which provides powers to remove masks when police fear a crime will be committed.

Norge har allerede adoptert Halloween, blir det neste Guy Fawkes?

Daily Mail

Det er usikkert hva som foregikk i byen Lewes i Sussex hvor man valgte å brenne Putin fremfor Guy Fawkes:

bonfire-night-12_3097388c Putin-effigy-bonfi_3098074b