Nytt

To danske tvillingsøstre som gikk på skole i Manchester, dro 26. juni med fly fra Manchester til Istanbul og derfra videre til Syria for å bli koner til jihad-krigere.

Foreldrene oppfattet for sent hva som var skjedd. Skolen slo alarm, og danske PET ble kontaktet, men fuglene var allerede fløyet.

Da tvillingesøstrene rejste ind i Syrien, blev de samtidig numre i den statistik fra PET, som siger, at mindst 100 danske muslimer har tilsluttet sig militante grupperinger i Syrien. En del af dem rejser ned til borgerkrigen for at kæmpe, men andre rejser dertil med anderledes formål. Det gælder blandt andet en mindre gruppe kvinder, som gifter sig med militante oprørskrigere. Jihadi wives, som de kaldes i England.

Blandt dem er de to 16-årige tvillinger, som ganske vist boede i Storbritannien med deres forældre, men begge er danske statsborgere.

De to ble del av en statistikk over utenlanske jihadister i Syria. Strømmen har ikke avtatt. Det kommer 1.000 om måneden for å slåss for og med ISIS, heter det i en rapport til Sikkerhetsrådet Guardian har fått fatt i.

Storyene bak hver enkelt er forskjellig. Det som gjør mest inntrykk i dette tilfellet er at jentene var blant de beste på skolen og kledte seg vestlig og var «med».

 

Den store somaliske familie kom til Danmark, før tvillingepigerne blev født. Tvillingerne voksede derfor op med familien nær Aarhus.

De har begge dansk pas, men har boet de seneste ti år i Manchester-forstaden Chorlton sammen med en del af familien. Over for en britisk avis beskriver flere af søstrenes venner dem som meget almindelige teenagere. De beskriver en ungdom med modetøj, selfies og shoppingture i butikskæden Primark.

Til daglig gik pigerne på en velrenommeret skole i den østlige Beswick-bydel og klarede sig strålende. Begge var hårdtarbejdende og drømte efter sigende om at blive læger, og deres karakterer placerede dem blandt den bedste tiendedel af eleverne.

Det var ingen i deres omgangskrets som ante at de levde et dobbeltliv. Nå bor de med hver deres jihadkriger i Syria og er like aktive på nett som før.

Historier som dette tiltrekker seg oppmerksomhet og skaper en fascinasjon, som for noen kan føre til ny rekruttering.

»Takket være Gud … Jeg er 16 år og iblandt de kvindelige krigere hos Dawlat al-Islam (Islamisk Stat, red.). Jeg sværger, vi rejste bogstaveligt talt fra England til Shaam (helligt islamisk udtryk for Syrien, red.) på 1 dag! Gud er stor. Jeg ville ønske, at I alle var her og kunne se, hvad jeg ser. Byen er forbløffende smuk. Det sorte banner (IS’ genkendelige sorte flag, red.) er alle steder. Kvinder, der er fuldt tildækkede – og naturligvis en million fluer, der angriber mig konstant. Om Gud vil, får jeg snart god internetforbindelse, for jeg har taget en masse billeder med min iPad, som jeg vil dele med jer. Om Gud vil«.

 

http://politiken.dk/udland/fokus_int/fokus_IS/ECE2441352/tvillingesoestre-voksede-op-i-aarhus–nu-er-de-flyttet-til-islamisk-stat/