Innenriks

Hvis mediene tok radikalisering av muslimer alvorlig ville de ikke utnevne radikale til moderate og fremheve dem som rollemodeller.

Pelin ilayda - beskåret

Når NRK inviterer leder av Islam Net Fahad Qureshi til debatter sender de et signal, mest til unge norske muslimer. De som har vett og forstand tror ikke sine egne øyne. De blir redde. De som har sans for det militante får vann på mølla. Statskanalen lar dem sitte ved bordet og kaller det dialog.

Mediene går foran i å legitimere radikale islamister, samtidig som de brunbeiser egen befolkning. Det er både en uklok og dum strategi.

Danmark

I det danske Folketinget ble man tirsdag enig, – minus Enhedslisten – om å bevilge penger til kampen mot radikalisering. Med en viktig fotnote: det ble ikke bevilget penger til samarbeid med moskeene. Dansk Folkeparti satte foten ned.

TV2 synes det var dumt og ville vise hvorfor. De inviterte en imam og spurte om ikke imamene hadde noe å bidra til. Selvfølgelig svarte han ja.

Hvem var imamen?

imam.grimhoj.Oussama El-Saadi

Han heter Oussama El-Saadi og tilhører Grimhøjmoskeen utenfor Aarhus. Ingen annen moske har sendt flere krigere til Syria enn denne. Av 27 har 22 kommet herfra. For et par uker siden sendte DR en dokumentar om moskeen. Flere krevde i etterkant at moskeen må stenges. Den er en fabrikk for jihadister. Det var en imam fra denne moskeen som holdt en fredagspreken i Berlin hvor han sa at alle jøder må drepes.

Parløp

Karen Jespersen og Ralf Pittelkow i denkorteavis.dk, spør seg hva som går av TV2. Hvorfor normaliserer de en imam som hyller den islamske stat?

Oussama El-Saadi er kendt for sine ekstremt radikale synspunkter, herunder støtte til Islamisk Stat. Men TV2 brugte ham altså som sandhedsvidne i forhold til kampen mod radikalisering.

Han blev placeret i en rolle, hvor han blev en autoritet, der bekræftede TV2-redaktionens politiske holdning.

Dette parløb mellem en offentlig TV-station og en rabiat imam må siges at være ret opsigtsvækkende.

Journalisterne gjorde intet for at orientere seerne om, hvor langt ude Oussama El-Saadis synspunkter ligger. Tværtimod blev han fremhævet som en imam, der virkelig havde bidraget til at imødegå radikalisering af unge muslimer.

Autoritet og makt

Stikkordet er autoritet. Som stor TV-kanal i det danske samfunn legitimerer TV2 en ekstrem islamist og øker hans autoritet. Danske muslimer ser det. For dem betyr makt mye. De ser at den radikale får innpass og respekt. Blir det færre radikale av dette?

Andre stikkord er «parløp»: Måten TV2 og imamen samarbeider på. Dette er ikke vanlig journalistikk. Det er avtalt spill. Seerne føres bak lyset, de forledes til å tro at en ulv er en sau.

Gule og Krekar

Norske medier oppfører seg på akkurat samme måte. I stedet for å kritisere regjeringen fordi den ikke klarer å sende Krekar ut, hamrer den løs fordi den ikke leverer hva den lovte, men det er ut fra en vinkel om at Krekar ikke representerer noen fare, og burde få alle rettigheter som andre borgere. De forsøker å latterliggjøre regjeringen og gjøre den avmektig.

Et ekspertvitne for denne versjonen er selvsagt Lars Gule (kronikk-eksempel fra igår her) som brukes av snart alle medier i alt som har med ekstremisme å gjøre. Mediene må tro folk er dumme når de ikke ser at dette er avtalt spill: Mediene vet hva de får. De vet at mediene har oppnevnt en middelmådighet til ekspert for at han skal si det de vil han skal si: at mer Koran-undervisning er botemiddel mot radikalisering, og at salfister logisk nok bør delta i forebygging.

Norske borgere gjennomskuer dette, men norske muslimer blir fryktsomme. De ser hvem som vinner og bestemmer seg ut fra det. De få liberale stemmene forstår at de må holde munn.

Resultatet er ikke vanskelig å spå:

Mediene selvradikaliserer og vil gjøre det samme med unge muslimer.

De hevder de vil forebygge, men gjør det motsatte.

Mønsteret er så tydelig at mediene ikke kan spille intetanende og forstille seg.

Tajik

Øst-Jyllands politi og Aarhus kommune har inngått et avradikaliseringsprogram som også Hadia Tajik har stor sans for. Det bygger på noe av den samme normalisering av salafisme og islamisme: Hvis man bare ikke åpent forsvarer konkret vold, kan det meste aksepteres.

Kanskje det er venstresidens voldssvermeri som nå kommer tilbake og hjemsøker sosialdemokratiet? De sinte unge fra 60-tallet ble tamme da de gikk inn i samfunnsposisjoner. Kan ikke det samme skje med islamistene? Er det så mye å ta på vei for?

Selvbedrag

Det er i så fall et etterpåklokskapens bedrag. Rød terror truet med å destabilisere både Tyskland og Italia på 70-tallet. De var bare noen titalls aktive, selv om omlandet var større. Nå snakker vi om 5.000 krigere og titusener av sympatisører.

Når politikerne vil kjøpe seg en modell for avradikalisering, tyder mye på at de kjøper seg en illusjon. Den kan bli dyr.

TV2 støttede sig her på det glansbillede, som Østjyllands Politi og Aarhus Kommune har tegnet af deres samarbejde med moskeen på Grimhøjvej.

Kernen i dette glansbillede er følgende: Tidligere havde 22 ud af 27 hellige krigere, som rejste fra Aarhus til Syrien, forbindelse til moskeen. Men siden myndighederne har indledt en tæt dialog med den, er denne trafik fuldstændig stoppet.

Det ligger mellem linjerne, at man simpelt hen gennem dialogen har fået moskeen overbevist om, at det er forkert at radikalisere de unge mennesker, så de rejser af sted.

Men hvordan kan det i så fall ha seg at imamene er blitt enda mer ekstreme utad, og nå ikke legger skjul på at de støtter IS?

Så må man slå fast, at den mest håndgribelige ændring, der er sket med moskeen, er, at den i dag agiterer for mere radikale synspunkter. Den går nu åbent ud og støtter den bestialske terrororganisation Islamisk Stat!

Det er en imam fra denne moskeen som TV2 henter inn en imam fra og spør om de ikke vil samarbeide med myndighetene mot radikalisering.

Det er sort humor for åpen skjerm.

De samme journalister var nok for Charlie Hebdo. Tre uker senere er alt glemt.

http://denkorteavis.dk/2015/tv2-bruger-rabiat-imam-som-sandhedsvidne/?utm_medium=newsletter_ubivox&utm_source=20150128_TV2%20bruger%20rabiat%20imam%20som%20sandhedsvidne.%2028.januar%202015&utm_campaign=TV2%20bruger%20rabiat%20imam%20som%20sandhedsvidne.%2028.januar%202015