I forbindelse med NATO-toppmøtet i Cardiff har David Cameron og Barack Obama skrevet en felles kronikk i The Times, som også er offentliggjort på den britiske regjeringens nettsider, hvor de fremhever at alliansen er like relevant som før, og at isolasjon ikke er noe alternativ – ei heller i et egoistisk perspektiv.

Om man lurer på hvordan NATO har tenkt å forholde seg til Russland, finnes en pekepinn her. De to statslederne tar til orde for å vise litt mer militære muskler i regionen:

With Russia trying to force a sovereign state to abandon its right to democracy and determining the course of its future at the barrel of a gun, we should support Ukraine’s right to determine its own democratic future and continue our efforts to enhance Ukrainian capabilities. We must use our military to ensure a persistent presence in Eastern Europe, reassuring NATO members in Eastern Europe and making clear to Russia that we will always uphold our Article 5 commitments to collective self-defence. And we must back this up with a multi-national rapid response force, composed of land, air, maritime and special forces, that could deploy anywhere in the world at very short notice.

https://www.gov.uk/government/speeches/strengthening-the-nato-alliance-article-by-david-cameron-and-barack-obama