Nytt

Lørdag kveld skjedde noe underlig. Hamas sendte ut melding om at de ville starte et nytt stort angrep på Israel med en ny langtrekkende rakett. Meldingen kom samtidig som de israelske kveldsnyhetene, og var ment å utløse panikk.

Hamas var så sikre på kaos og skader at de sendte israelsk TV2s sending live. Ankermannen på TV2 benyttet anledningen til å forsøke å intervjue ankermannen på al-Aqsa-TV, men denne nektet å svare.

Da det viste seg at Iron Dome hadde slått ut alle rakettene, trodde ikke Hamas det var sant, men beskyldte TV2 for å manipulere bildene.

At 8pm, in an announcement timed to coincide with Israel’s main nightly news broadcasts, Hamas declared that an hour later it would be firing a new generation of rocket at Tel Aviv — the J80, named after Ahmed Jabari, its terror chief who Israel killed at the start of the previous round of conflict in 2012.

Israelsk TV har kameraer som overvåker himmelen over Gaza. Man ser når rakettene er på vei. Det var dette al-Aqsa-TV trodde skulle gi dem live-bilder av sårede og skremte israelere.

So confident was Hamas of its impending “success,” however, that it was broadcasting Israel’s Channel 2 on its Gaza Al-Aksa TV station — hoping it would be relaying scenes of Israelis dead and dying. Channel 2, for its part, used the opportunity to interview the Al-Aksa presenters in mid-broadcast, minutes after Iron Dome had proved itself again.

So our screens showed Channel 2 broadcasting Al-Aksa TV, which was broadcasting Channel 2 TV, with Channel 2′s Ehud Ya’ari — live, on both channels, of course – attempting to speak to the Hamas TV presenter, who told Ya’ari curtly that he didn’t want to speak to him. (Confused? You should be.) Indeed, the Hamas man said the appearance of the Israeli reporter on Hamas TV screens was absurd, and also accused Channel 2 of falsely broadcasting scenes of Israeli life as usual when the reality was of an Israel cowering under fire.

“They took our feed, hoping they’d show, heaven forbid, rockets hitting Israel,” Ya’ari explained later. “It didn’t work out for them.”

The surreal war of the TV broadcasts | The Times of Israel http://www.timesofisrael.com/the-surreal-war-of-the-tv-broadcasts/#ixzz37KoOD57z