Fredag 25. april er det præcis 50 år siden, at Danmarks måske mest kendte nationalsymbol – Den lille Havfrue på Langelinie i København – mistede hovedet i ly af natten. Multikunstneren og happeningmageren Jørgne Nash var hurtig til at tage skylden og æren for dekapiteringen af havfruen. Et træk, der sikrede kunstneren, en stormflod af medieomtale i både ind- og udland. Plus en afhøring på politigården, hvor Nash imidlertid ikke ville vedgå overfor efterforskeren fra Københavns Politis drabsafdeling, at det var ham, der var havfruemorderen.

Den lille Havfrues hoved er aldrig dukket op, og gerningsmanden til udåden er aldrig fundet. I forbindelse med lanceringen af Jørgen Nashs erindringer i 1996, lovede Nash at røbe navnet på den nordmand, der ifølge Nash savede hovedet af havfruen og som fortsat havde det i sit hjem i Oslo. Efter planen skulle havfruemorderen komme til København for at stå frem for offentligheden i forbindelse med præsentation af Nashs erindringsbog Sandheden klædt af til skindet.

Dengang lød historien fra Nash, at han kort efter at have været afhørt som mistænkt for havfruemordet i 1964 blev kontaktet af den virkelige gerningsmand, hvorefter nordmanden under et møde i et sommerhus i Nordsjælland dokumenterede, at han var i besiddelse af havfruehovedet. Planen var, at Nash til gengæld for afsløringen skulle skrive en bog om nordmandens liv, men det blev aldrig til noget.

Jørgen Nash fortalte, at nordmanden gennemførte ugerningen i jalousi som følge af, hvad der skete under en afskedsfest, da nordmanden forlod et shippingfirma i København. Nordmandens hustru havde inviteret en anden mand med, som hun den aften indledte et forhold til. Det fik nordmanden til at gå amok – og tage kvælertag på hende, men han opgav forehavendet og besluttede i stedet at myrde den sagesløse havfrue.

Nordmanden dukkede imidlertid ikke op ved udgivelsen af Jørgen Nashs erindringer, og i erindringsbogen tager Nash igen æren for havfruehalshugningen. Der er dog ingen fotografier eller andet i bogen, der styrker Nashs troværdighed. Det er derfor stadig et mysterium om, det rent faktisk er Nash, der er den rigtige gerningsmand.

Den lille Havfrue, der blev skabt af billedhuggeren Edvard Eriksen, blev opsat på Langelinie i 1913. Den har også sidenhen været udsat for overfald, nemlig i 1984, hvor hærværksmænd fjernede en del af damens højre arm, og i 1998, hvor hovedet igen blev savet af.

I maj 2012 var billedkunstneren Uwe Max Jensen nøgensolidarisk med Den lille Havfrue, da han ved en happeningsad nøgen på en sten ved siden af havfruen. Uwe Max Jen­sens nøgen­so­li­da­ri­ske hap­pe­ning kunne ses som et mod­stykke til Jør­gen Nash ‘s og andres van­da­lisme. Des­u­den ind­gik hap­pe­nin­gens fyl­dige mand­s­per­son natur­lig­vis i et dua­li­stisk spil med den spinkle kvin­de­lige havfrue.
Uwe Max Jensen markerer også 50 års dagen for halshugningen af Den lille Havfrue. Det sker med performanceværket Torso, der kan opleves fredag 25. april 2014 klokken 13.00.

Fotos af nøgensolidariske Uwe Max Jensen: Snaphanen

http://denfrie.blogspot.dk/2014/04/havfruemordet-danmarks-mest-kendte.html

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.