Nytt

Tre skjelsettende hendelser i Syria: gassangrepet 21. august viste regimets mest brutale side. Angrepet på den kristne byen Maloula viste at de kristne er truet, og at medlemmer av Den frie syriske hær gjorde felles sak med jihadistene.

Den tredje hendelsen fant sted i byen Azaz sist onsdag. Både hva som utløste den og forløpet er beskrivende. En ny jihadist-gruppe, ISIS, Den islamske stat i Irak og Syria, er oppadstigende i nord. De ville ha tak i tyske leger som gjør tjeneste på det lokale sykehus. Men vanlige opprørere motsatte seg dette. Det førte til militær konfrontasjon. En kjent medieaktivist ble skutt av en snikskytter og blødde ihjel på gata.

Jihadistene kontrollerer nå byen og de tyske legene måtte flykte i hui og hast over til Tyrkia.

Reached by telephone, a rebel commander who gave only his first name, Khattab, said that Wednesday’s violence in Azaz began when ISIS fighters stormed the town and tried to detain German doctors who were visiting a hospital.

As local doctors tried to keep out the fighters, rebel brigades arrived and clashes erupted, Khattab said. At least three rebel fighters were killed, he said, as well as an opposition media activist, who was shot dead in the street by a sniper.

“He was left bleeding, and the ISIS fighters did not allow anyone to take his body,” he said.

Dr. Moayyad Qieto, also reached by phone, said the German doctors worked for a group that financed the Azaz hospital. They were evacuated, unharmed, to the nearby border with Turkey.

“The situation is so tense, like a volcano that might erupt at any time,” Dr. Qieto said.

http://www.nytimes.com/2013/09/19/world/middleeast/extremists-take-syrian-town-on-turkeys-border.html?src=recg

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2013/09/19/did-we-just-get-a-glimpse-of-syrias-second-civil-war/