Al Jazeera ble identisk med den arabiske våren. Ingen annen stasjonen identifiserte seg i den grad med de folkelige revolusjonene. Men da våren gled over i islamistenes hender og ble en vinter for andre, fulgte Al Jazeera med.

Det gjorde ikke befolkningen i Egypt og da Mohamed Morsi falt fulgte Al Jazeera med i dragsuget. Den arabisktalende kanalen har litt for ofte og altfor tydelig vist at den står på Brorskapets side. Derfor ble Morsis fall også til et oppgjør med Al Jazeera: den ble tatt av luften og flere ansatte ble arrestert, midlertidig. Også leder av Kairo-kontoret. Anklagen lød på oppvigling til opprør.

Slik blir det når man direkte medspiller i en intern maktkamp: solidaritet og propaganda for Brorskapet ble til fiendskap mot den andre halvdelen av befolkningen.

Den underlige, bisarre situasjon oppstår at man på innenriksdepartementets pressekonferanse 6. juli kunne se egyptiske journalister som unisont ropte «Barra», «Barra» «Ut», «Ut» og deres Al Jazeera-kollega. Sultan al Qassamis artikkel i Foreign Policy er meget interessant. Den sier noe om hva som holder på å skje i Midtøsten, både positivt og negativt.

As Arabs rose against their governments in those heady, hopeful days, Al Jazeera provided nonstop coverage — often against the will of dictators — of the unfolding revolutions. But once the dust settled, the network was accused of taking the side of Islamists. «Many of the editors and anchors in Al Jazeera Arabic are de facto Muslim Brotherhood sympathizers,» said Fadi Salem, a Dubai-based researcher specializing in Arab media. «This has been reflected in the channel’s pro-Islamist coverage over the past two years, relying heavily on a combination of incitement, bloody scenes, and Islamic preachers and media commentators.»

Al Jazeera’s slow descent began with the advent of the Syrian civil war, when it blatantly abandoned journalistic standards in favor of a specific narrative. Since then, I have recorded various instances of Al Jazeera’s biased coverage, some of which have veered into the comical — like when live reporters in man-on-the-street interviews hastily snatch their microphones back from Egyptians who dare to criticize Morsy or praise Mubarak on camera.

Siden Al Jazeera er eid av herskeren av Qatar er den også et instrument i hans hender. Styringen har blitt litt for tydelig de senere år. Også Midtøstens befolkning har lag som har modnet og leser sendingene bedre. De liker ikke å bli manipulert.

Partiskheten for Brorskapet har vært så tydelig at den har provosert. Kanskje sønnen som har overtatt vil forsøke å distansere Qatar noe fra for tett forhold til Brorskapet?

 

Qatar, Al Jazeera’s home country and financial patron, gave billions of dollars in aid to Morsy’s government in the past year and has been accused of supporting regional Islamist movements, much to the chagrin of neighboring Arab states. At the height of the Egyptian uprising against the Brotherhood on June 30, Al Jazeera disregarded the protests and instead aired an interview with a Syrian dissident — as well as soccer training updates. Al Jazeera’s live Egypt service, a 24/7 news affiliate of the Qatari media giant, did cover the protests, but it isn’t as widely available in the region. Al Jazeera’s live Egypt service, moreover, is equally biased in favor of the Brotherhood — so much so that Brotherhood spokesman Gehad El-Haddad directed his followers on Twitter to tune in following the fatal shooting of 51 Morsy supporters by the army on Monday, July 8.

Noe av den ironien som Al Jazeera er blitt utsatt for, kan man også finne i synet på Obama og USA. Folkelige oppstander ser tvers gjennom dobbeltmoral.

 

To Al Jazeera’s twisted coverage of events, Egyptians reacted with rage. On July 8, leaflets featuring a hand dripping with blood were dropped outside the network’s Cairo office. They read: «The makers of the news» and «Sedition and the Other Sedition,» a play on Al Jazeera’s motto, «The Opinion and the Other Opinion.» Foreign Policy reported that another leaflet was distributed near Al Jazeera’s offices, reading «A bullet may kill a man, but a lying camera kills a nation.»

Even journalists showed their frustration. At a news conference held by spokesmen for Egypt’s Interior Ministry, also on July 8, Egyptian journalists were heard chanting «Barra! Barra!» or «Out! Out!» at Al Jazeera’s bureau chief. The journalists accused the network of broadcasting images from the Syrian civil war, alleging they had taken place in Egypt. Ironically, the Interior Ministry spokesman pleaded with everyone to calm down. «We are in Egypt, the land of freedom of democracy,» he said.

That same day, Dubai-based Gulf News reported that 22 staff members of Al Jazeera’s Egypt channel resigned «over what they alleged was coverage that was out of sync with real events in Egypt.»

Også andre har kommentert synkende kvalitet og ensidighet. Bl.a Economist.

Al Jazeera har likt aktivist-TV: når motstanderen var Israel eller USA var de i sitt glansnummer. Da er fienden utenfor. Men når de deltar i maktspill innen den arabiske verden, blir fallhøyden mye større og reell.

 

That Al Jazeera is biased in favor of the Brotherhood is now widely accepted as fact. In a January 2013 article titled «Must Do Better,» the Economistexcoriated the network for its «breathless boosting» of «the Qatar-aligned Muslim Brotherhood in Egypt.» In November 2012, political scientist Alain Gresh wrote that the channel had «lost much of its lustre — and some of its best journalists — as a result, and has become a mouthpiece for the Brotherhood.» Adel Iskandar, a Washington-based scholar of Arab studies whose research focuses on media, said that «by cheerleading for the Brotherhood, the station has effectively lost its market in the region’s most populous country and become a pariah in society.»

In Egypt, Al Jazeera’s lopsided coverage quickly alienated viewers, many of whom took to social media to voice their displeasure. So toxic was the Twittersphere during the latest round of protests that on July 1, two days before the coup, I predicted that «Egyptians will kick Al Jazeera Arabic out of the country» once Morsy was overthrown.

 

Den arabiske verden har manglet et sivilt samfunn og frie medier. Al Jazeera er blitt en fange av emiren av Qatars ønsker og ambisjoner, i klassisk arabisk herskerstil. Stasjonen hadde trengt all sin uavhengighet for å navigere i det grumsete ideologiske farvannet som Midtøstens politikk er blitt.

 

http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/07/11/al_jazeera_egypt_qatar_muslim_brotherhood?page=0,1

 

http://www.document.no/2013/04/al-jazeera-politisert-journalister-slutter/