Nytt

Det franske forsvarsdepartementet er bekymret etter at offiserer i hæren som sympatiserer med sine tradisjonalistiske landsmenn, er blitt oppfordret til å gjennomføre et statskupp for å «redde landet» fra dekadansen – en diagnose over Frankrikes tilstand som har fått vind i seilene etter at loven om homofilt ekteskap nylig ble vedtatt.

En gruppe kalt Lys Noir, svart lilje, har sagt at kun hæren kan innsette en regjering av dissidenter for nasjonal enhet, og har oppfordret «kapteiner og oberster» til å ta i bruk stridsvogner i den hensikt. Regjeringen har igangsatt etterforskning av det hele.

Such language represents an extreme fringe but the Government is concerned. Ministers have noted the role of officers’ families in anti-gay marriage demonstrations across France this spring.

The talk of a coup is “being fed by a palpable malaise in a minority of the military”, said Jean-Dominique Merchet, an analyst who reported the Defence Ministry’s alarm.

Ubehaget ved tingenes tilstand og de skarpe frontene i fransk politikk gir seg altså ekstreme utslag. Det er forsåvidt ikke noe nytt i et land med lang tradisjon for overdrivelser i politiske affærer, og ditto fravær av beherskelse.

Men det er vanskelig ikke å få flashback til kuppforsøket mot de Gaulle for et halvt århundre siden, og dersom tilbøyelighetene hos deler av offiserskorpset ikke er totalt forandret, kan ikke risikoen for lignende stunt utelukkes helt.

Det er dog vanskelig å tenke seg at man i fravær av langt verre destabilisering av det franske samfunnet enn den man har i øyeblikket, kan lykkes med et slikt foretagende, og selv blant sympatisører ville mange tenke at medisinen er verre enn sykdommen. Men det er ikke gitt at den tilstanden vedvarer i det uendelige. Jo mer den innenrikspolitiske situasjonen degenererer, desto større blir sannsynligheten for omveltninger.

 

The Times: Call for a coup ‘to save France’