Nytt

En protest mot bygging av et supermarked på en kjent og kjær park midt i Istanbul har eskalert, delvis på grunn av politiets brutale framferd, men også fordi det er voksende motstand mot det regjerende AKP-partiets islamisering av Tyrkia.

Tyrkerne har erfart at statsminister Recep Tayyip Erdogan følger et program som demonterer den sekulære staten grunnleggeren av det moderne Tyrkia, Kemal Atatürk, innførte.

Erdogan har i en rekke uttalelser over tid vist at det ligger slike planer bak.

Mr Erdogan believes the country’s Islamic beliefs should not be hidden. In an address last month, he said Turkey’s balance of democratic values and religious beliefs should be an inspiration to others. «In a country where the majority is Muslim, we let democracy rule in its most advanced form and became an example for all Muslim countries,» he said.

Dette er tanker som minner om kommunistiske eller fascistiske forestillinger om at deres type demokrati representerer en høyere form hvor det er sammenfall mellom folks interesser og den førte politikken. Det er ikke samme behov for å ivareta mindretall eller individuelle rettigheter som i et liberalt demokrati. Lederne følger islamistiske prinsipper og det betyr at folkets beste blir ivaretatt, per definisjon, om ikke alle i folket vet eller forstår det selv. Systemet er autoritært populistisk, ofte med en fører.

Erdogan ønsker seg et presidentstyre, og dette tilsvarer denne modellen.

 

Nå skal det utarbeides en ny grunnlov og det har satt igang en diskusjon om hvor Tyrkia er på vei.

Direktoratet for religiøse saker funger som en spydspiss for islamisering.

 

 

Some critics have pointed to the Directorate of Religious Affairs, and question its existence in a supposedly secular state. The directorate is staffed by public officials and funded from state coffers; but it only offers services to Sunni Muslims – the majority of Turks.

 

Minorities such as Christians and Jews, non-Orthodox Alevi Muslims and non-believers do not receive any services from the directorate.

Når man ser dette trekket opp mot uttalelser Erdogan har kommet med, om at han ønsker seg en from generasjon, blir mange bekymret.

 

 

And earlier this year, Mr Erdogan caused a stir when he said he would like to see a «pious generation». Furthermore, parliament approved a law which allows religious schools, known as imam hatips, to take on students as young as 11.

The prime minister promoted this new interpretation during his first visit to Egypt in September 2011. He described himself as a Muslim prime minister of a secular state. This new approach was branded by Turkish columnists as a revision of «laicism», a Turkish term for separation of state from religion.

Such moves have sparked criticism of Mr Erdogan. He has been accused of having an Islamist agenda and promoting religious conservatism by stealth.

“We want to raise a religious youth,” said Erdogan, himself a graduate of a clerical school and the leader of the Islamist-rooted Justice and Development Party (AKP), during a parliamentary address last week.

“Do you expect the conservative democrat AK Party to raise an atheist generation? That might be your business, your mission, but not ours. We will raise a conservative and democratic generation embracing the nation’s values and principles,” he added.

 

De små skritt peker i samme retning: nylig ble det lagt frem et forslag om at alkoholservering ikke skal være lov etter kl.2200. I et turistland som Tyrkia er dette ikke fornuftig.

 

Det er også misnøye med at Erdogan så tydelig har tatt standpunkt for opprørerne i Syria. En bombe i en by på grensen til Syria som krevde flere tyrkiske liv, utløste tendenser til hevnaksjoner mot syriske flyktninger.

Inntil for et par år siden ble Tyrkia holdt frem som en rollemodell for landene som opplevde den arabiske våren. Hyllesten har stilnet. De autoritære islamistiske trekkene er umulig å ignorere.

 

EU diplomats that have followed developments over the last two years are now starting to believe that the AKP — which emerged from the 2011 elections strengthened — is now openly implementing its Islamic ideology without worrying about acting in an antidemocratic way. There is increasing apprehension now about the legitimacy of what appears to be a witch hunt. Military officers, journalists, academics and independent thinkers are being arrested or detained on charges of conspiring against the government. Pressure on the opposition media, so-called “reforms” that pave the way for Islamic teaching in primary education, the campaign against contemporary theaters and the lawsuit against the world-famous pianist Fazil Say on charges of “insulting Islam” are all adding to the misgivings about the “real intentions of the AKP.” The unexpected initiation of the abortion debate by Erdogan, reports that opera houses and even kindergartens will be required to have prayer halls and the pending launch of a TRT (state TV/radio network) Islamic channel fuel additional concerns about the AKP.

 

http://www.al-monitor.com/pulse/politics/2012/06/abrasions-on-turkeys-image.html#ixzz2UwcOtuEd

 

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-20028295