Nytt

Det har skjedd en radikalisering blant de unge i Husby, sier en kvinnelig lærer til TV, som selv har muslimsk bakgrunn. Hun forstår ikke hvorfor ungdommene roper Allahu Akbar – Gud er større – når de kaster sten.

Er det nå krigen i Syria som inspirer? Slik vi hører før NRKs morgensending begynner der en av jinglene er en stemme som roper Allahu akbar, give me your guns or your money. Så tett er krigsropene på vår virkelighet, og plutselig står den midt ute på gaten. Crying like a fire in the sun.

Også NRK Dagsnytt heiste at barn helt ned i 12-årsalder er med. Å brenne ned en by er spennende, å slåss med politi og brannvesen er spennende. Særlig hvis ordensmakten har fått beskjed om å ligge lavt og ikke å provosere. Da har opprørerne initiativet.

De kan psykisk holde politiet i sjakk ved på påstå at politiet kaller dem stygge navn. Så lenge mediene formidler det med straight face virker det.

SVTs reporter uttalte til NRK at påstander om glåpord fra politiets side ikke kan avvises, for fortsatt husker man at en politimann i Malmø for to-tre-fire-fem år siden sa «apjävel» til en demonstrant. Han ble filmet. Man må altså fire-fem år tilbake for å huske at en politimann har sagt noe stygt, og det er beviset. Storyen er snarere illustrerende for journalistens holdning til politiet.