Nytt

Imran Firasat heter pakistaneren som har laget en ny Muhammed-film. Den ble uploaded til youtube.com 15. desember. Foreløpig er den kun sett av 15.000 besøkende.

Flere kilder kan bidra til at tallet skyter i været: den spanske regjering har truet med å utvise Firasat. Han er en frafallen muslim som er dødstruet i sitt eget hjemland Pakistan. Skulle Spania gjøre alvor av sine trusler vil landet utløse en skandale.  Men innenriksdepartementet har varslet at det ser på saken hans igjen. Han fikk asyl for syv år siden. Firasat mener at Spania har forandret seg mye på disse årene. Da han kom var landet et åpent, fritt samfunn. Nå er man redd konsekvensene. Både fra den islamske verden, fra landets egne muslimer, og for næringslivet som skal gjøre business i den muslimske verden.

Den andre kilden til oppmerksomhet er når en arabisk/islamsk tv-kanal velger å kjøre frem filmen, slik det skjedde med Innocence of Muslims. Det var først da en egyptisk kanal hevet videoen, at ting begynte å skje.

Obama-administrasjonen la seg på en linje som lå tett opp til den offisielle islamske: at dette var en fornærmede film som aldri skulle været laget. Obama-administrasjonen forsøkte å få google til å trekke videoen fra youtube. Det nektet google.

Den nye filmen kommer med en advarsel. Det er greit nok.

På mange måter er det på nettet slaget står: det er google som bestemmer grensene for ytringsfriheten. Obamas USA og EU ønsker å innskrenke den.

Obama lot seg forføre av sin egen tankegang om kausalitet: Da demonstrantene stormet ambassader i Kairo, Tunisia og Jemen, tok man på en måte på seg skylden. Man aksepterte at demonstrantene hadde grunn til å være krenket. Denne innrømmelsen skapte en merkelig defensiv holdning.  Da det amerikanske konsultatet ble angrepet 11. september, trodde man det startet som en video-protest. Dermed var man mentalt uforberedt. At FN-ambassadør Susan Rice flere dager senere kunne få seg til å si at det var en video-protest som var bakgrunnen, har skapt så store bølger fordi det bekreftet denne mentale avvæpningen. Hun ble det USA som skyldte på seg selv, selv etter at ambassadøren var drept.

Filmskaperen sitter i varetekt for å ha brutt frigang-reglene. Men under ligger en følelse av at han fikk som fortjent.

For Firasat er innsatsen høyere. Han har alliert seg med Terry Jones, han har også syslet med planer om å brenne Koranen, og ba inneriksdepartementet forby Koranen, neppe et smart trekk hvis man selv ønsker å utnytte ytringsfrirheten maksimalt.

 

document.no kommer tilbake til innholdet