Nytt

En granat falt på feil side av grensen onsdag og drepte fem tyrkiske sivile, deriblant en mor og hennes tre barn. Den tyrkiske hæren skjøt tilbake.

Tyrkia har kontaktet NATO, som må like episoder som denne svært dårlig. Alliansen kan bli trukket inn i en krig den absolutt ikke har noe ønske om å bli innblandet i.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan sa tyrkiske militære umiddelbart besvarte ilden.

«Our armed forces in the border region responded immediately to this abominable attack in line with their rules of engagement; targets were struck through artillery fire against places in Syria identified by radar,” he said.

“Turkey will never leave unanswered such kinds of provocation by the Syrian regime against our national security.»

There was no initial indication that the exchange of fire was a precursor to a wider use of force against the Syrian regime, and Mr Erdogan specified his order was in return for a mortar shell which struck the town of Akcakale earlier in the day.

But the Turkish authorities had already contacted NATO, of which the country is a member. It has previously suggested it might call on the alliance for help in dealing with Syria under the mutual defence terms of the NATO charter.

Det meldes om enorme eksplosjoner i Alepp i dag, så store at det man lurer på om en enkelt bil kan romme så mye sprengstoff. Eksplosjonen rammet et hotell og et telekomsenter i utkanten av gamlebyen. Mange offiserer og soldater holdt til på hotellet, som nå har fått hele fasaden ødelagt.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/9585515/Turkey-launches-retaliatory-attack-on-Syrian-targets.html