Sakset/Fra hofta

Porta del Paradiso befinner seg på østsiden av dåpskapellet ved siden av domkirken i Firenze, og ble laget av Lorenzo Ghiberti i tiden mellom 1425 og 1452. Denne forgylte bronsedøren er hans mest kjente arbeid, og et av de mest berømte verkene fra den toscanske hovedstadens renessanse.

Hvis man skal tro Vasari, var det ingen ringere enn Michelangelo som mente døren var så vakker at den godt kunne vært benyttet i inngangspartiet til det mest komfortable blant dødsrikene. Den seks meter høye og flere tonn tunge døren er dekorert med ti dominerende relieffer hvis motiver er hentet fra Det gamle testamente. Søndagens bilde viser et av dem, med illustrasjoner av de viktigste begivenhetene i livet til Josef, ellevte sønn av Jakob, slik de er fortalt i 1. Moseboks kapitler 37-50.

Ovenstående innledning er ikke helt sann, for døren man kan beskue fra domkirkeplassen er en kopi — laget ved hjelp av en gipsavstøpning fra begynnelsen av andre verdenskrig, antagelig tatt for sikkerhets skyld — som ble satt opp i 1990 da den originale døren ble tatt ned for å restaureres etter skadene den pådro seg under den store flommen i 1966, da elven Arno gikk over sine bredder og herjet byen.

Ved domkirkemuseet kan originalen i disse dager for første gang ses for første gang etter restaureringen. Om man trenger et påskudd for å stikke en tur innom Firenze, kan vel dette være like bra som noe annet. For det er ikke så lett å dra kjensel på de forskjellige situasjonene fra et skarve fotografi: Josef som kastes i brønnen av sine brødre, Josef som selges, for siden å tyde faraos drømmer og til slutt tilgi brødrene.

Les også

-
-
-
-
-
-