Feature

De 57 medlemmene av Konferansen av islamske stater, OIC, møttes i Mekka onsdag. Det var et historisk møte: for første gang er det et skifte fra egenrådige autokrater til islamistiske styrer. Det representerer et veiskille.

Forvarslet var revolusjonen i Iran i 79 og islamistiske FIS seier i Algerie som utløste en blodig borgerkrig. Nå har islamistene kommet til makten i Tunisia, de er medspillere i Libya og størst av alt: Egypt.

Hvordan dette vil utvikle seg er umulig å si. Men det lå i mye historie i luften når president Mohammed Mursi omfavner Mahmoud Ahmadinejad. Før det var panarabisme og Baath-ideologi som samlet det man kalte den arabiske nasjon. Den islamske ummah var mest talemåter. Men de siste tiår har gjort den til en global faktor. Hvor mye vil det kunne forene?

I Syria står Iran på diktatorens side. Det svekker Irans posisjon. Enda mer urovekkende er tegnene til sekterisk konflikt mellom shiaer og sunnier over store deler av Midtøsten, og Pakistan.