Bildet: Saudi Arabias ekstreme religion viste seg da fotballandslaget nektet å hedre ofrene for terroren på London Bridge med ett minutts stillhet – under en kamp i Australia –  fordi det ikke var «i pakt med vår kultur».

Utenlandsk finansiering for islamistisk ekstremisme i Storbritannia kommer hovedsakelig fra Saudi-Arabia, hevder en britisk tankesmie.

Rapporten fra tankesmia Henry Jackson Society i London som følger utenrikspolitikk, ble presentert onsdag og ble stemplet som kategorisk falsk av den saudiarabiske ambassaden.

– Mens grupperinger fra hele Golfen og Iran har vært skyldig i å fremme ekstremisme, er de som befinner seg i Saudi-Arabia uten tvil øverst på listen, sa Tom Wilson, som er stipendiat i tankesmia.

Støtte til moskeer

Saudi-Arabia praktiserer den strenge wahhabi-versjonen av islam, som gir presteskapet kontroll over domstolene. Det er ikke tillatt offentlig å praktisere andre religioner enn islam, og det er ingen åpning for andre gudshus enn islamske. Ateisme regnes som terrorisme.

Ifølge rapporten har landet siden 1960-tallet sprøytet inn millioner av dollar for å promotere den fundamentalistiske retningen i den islamske verden, inkludert i muslimske samfunn i Vesten.

Finansieringen skal hovedsakelig ha bestått i støtte til moskeer som igjen har vært vertskap for ekstremistiske predikanter og har distribuert ekstremistisk litteratur.

Rapporten mener også å kunne dokumentere at noen av de mest radikale islamistiske hatpredikantene har studert i Saudi-Arabia som en del av stipendprogrammer.

Foreslår nye lover

I en uttalelse til BBC sa Saudi-ambassaden i London at landet verken foretar seg eller tolererer handlinger eller ideologi av voldelig ekstremisme, og at Saudi-Arabia ikke vil hvile før avvikerne og deres organisasjoner er ødelagt.

Henry Jackson Society foreslår at det innføres nye lover som krever at moskeer og andre islamske institusjoner oppgir om de mottar utenlandsk finansiering.

Tankesmia tar også til orde for at britiske myndigheter foretar en offentlig undersøkelse av utenlandsk finansiering av ekstremisme.

 

NTB-AFP