Nytt

Tre måneder etter at Channel 4 og det uavhengige produksjonsselskapet Hardcash ble tilkjent en unnskyldning og erstatning fra West Midlands politi og britiske påtalemyndigheter for falske anklager om villedning av seere i dokumentaren «Undercover Mosque», annonserer Channel 4 og Hardcash en oppfølger til det kontroversielle programmet. Den nye dokumentaren heter «Undercover Mosque: The Return», og er resultatet av nok en undersøkelse av ekstremismen som spres i mainstream-moskeer i Storbritannia.

I dokumentaren deltar en kvinnelig reporter på bønnemøter i en viktig britisk moskè, som hevder å arbeide for «moderasjon og dialog med andre religioner». I henhold til annonsørene viser reporterens skjulte filmopptak en seremoni for bare kvinner, der den kvinnelige predikanten fremmer en ekstremistisk og intolerant trosbekjennelse:

In one scene, as hundreds of women and some children come to pray, a preacher calls for adulterers, homosexuals, women who act like men and Muslim converts to other faiths to be killed, saying: «Kill him, kill him. You have to kill him, you understand. This is Islam.»

Channel 4 also said that in the same mosque, «the reporter visits the bookshop and discovers books and DVDs still on sale, promoting extremist, anti-Semitic, misogynistic and intolerant messages».

Undercover-reporteren filmer også i en saudi-finansiert, muslimsk nøkkelorganisasjon som påberoper seg å fremme toleranse og integrasjon, men likevel distribuerer litteratur som promoterer intoleranse overfor ikke-muslimer, ekstreme sharia-lover og islamsk lære som støtter diskriminering av kvinner.

I tillegg undersøker «Undercover Mosque: The Return» Saudi Arabias religiøse etablissements rolle i «å spre hard-line, fundamentalistisk islamsk ideologi i Storbritannia – den samme ideologien regjeringen påstår at de bekjemper.»

A former Foreign Office minister tells Dispatches he thinks the government should take a stronger line on the issue.

The film also includes interviews with Islamic academics who condemn messages of intolerance and segregation and warn of the impact they will have on British society.

Programmet skal sendes 1. september klokken 20.00.

Channel 4`s annonsering kommer for øvrig kort etter at det lekket ut deler av en rapport fra den britiske sikkerhetstjenesten MI-5, som i følge avisen The Guardian viser at «det ikke finnes noen enkeltveier til voldelig ekstremisme» og «at det finnes bevis for at en veletablert religiøs identitet faktisk beskytter mot voldelig radikalisering.»

The Guardian: Channel 4 announces return of Undercover Mosque

Document: Seier til Channel 4