Sakset/Fra hofta

Terrorekspert Guido Olimpio forsøker å oppsummere det man tror og vet om drapsmannen i Frankrike, hvis operasjoner må karakteriseres som terrorhandlinger. Fremfor alt mener politiet at det er samme mann som slo til for noen dager siden, gitt at samme våpen er benyttet, og det er eksperter på politiske attentater som leder etterforskningen.

Hvem er han? Han er kald og målrettet. Han har handlet innenfor et kort tidsrom, kun 3-4 dager. Han har studert reaksjonene for siden å gå til nytt angrep. Han begynte med et enkeltmål, deretter tre mål, og siden en hel skole. Utviklingen er seriemorderens. Han er helt sikkert våpenkyndig. Kanskje frekventerer han skytebaner, eller han har militær bakgrunn. Under det andre attentatet etterlot han et magasin på bakken, som ifølge politiet ikke viste noe som helst spor (nøye med detaljene med andre ord). Under det siste attentatet hadde han en pistol nummer to som han brukte etter at den første låste seg. Målene er særdeles symbolske (spesialsoldater, jødisk skole), men ubeskyttede og lette å ramme. Det er uansett tydelig at han har «studert». Det dreier seg ikke om en galning som går ut og skyter de første han møter. Han velger ut sine ofre: de drepte soldatene var fargede (to av afrikansk opphav, en fra Antillene), og barna var jødiske. Dette får en selvsagt til å tenke enten på rasehat eller beveggrunnene til radikale islamistgrupper. Endelig er det mulig at han henter inspirasjon fra andre attentater gjennomført av enkeltpersoner. Som snikskytteren John Allen Muhammad, som var ansvarlig for ti menneskers død i Washington-området i 2002, samt den nyligere saken med den konverterte amerikanske soldaten som siktet seg inn mot Pentagon og marinekorpsets nasjonalmuseum. Uten å glemme den rasistiske massemorderen fra Oslo, Breivik, andre mulige xenofobe ekstremister, eller antisemitter. Samtidig minner fremgangsmåten om den som benyttes av attentatmenn fra Al Qaeda som medvirker til selvmordsoppdrag. Det foreligger tilsynelatende ikke noe hevnmotiv. Hvorfor avslører han ikke sine politiske motiver hvis han har noen? Det skjer ikke hver gang. Hvis han opererer alene er det sannsynlig at våpenet og handlingene er hans ”signatur”.

 

Corriere della Sera: Sulla strage di Tolosa l’ombra del terrorismo