Nytt

BBCs øverste sjef, Mark Thompson, sier i et intervju at det stemmer at BBC gjør forskjell på religionene og lar kristne og kristendommen tåle mer. De har bredere skuldre, sier han.

 

Thompson forsvarer en slags relativisme, for feks. muslimer oppfatter ting annerledes enn kristne, sier han. De tåler mindre. Så må BBC ta hensyn til det. At han da gir seg ut på en slippery slope hvor det er vanskelig å si stopp, synes ikke Thompson å ha tatt inn over seg.

Han sier sogar at BBC tar hensyn til folk som truer med vold. Kan det ta tenkes at summen av «hensyn» gir en skjev dekning?

De samme «hensyn» er gjenkjennelige i NRKs dekning.

Det disse store institusjonene ikke synes å være oppmerksomme på er at de undergraver sin egen stilling og status som public service-kringkastere. Public service betyr ikke bare at de finansieres av skattebetalerne, de skal også tjene public service, de har et mandat fra folket om å være sannferdige. I det øyeblikk redaksjonene forlater denne vanskelige oppgaven og velger enten «hensyn» eller ideologi, bryter de kontrakten med folket.

Derfor er tilliten til BBC, SVT og NRK synkende, og dekningen er blitt kjedelig. Folk har en følelse av en usynlig hånd i redigeringen, og de mister interessen.

Mark Thompson kan ikke være helt klar over hvor avslørende hans uttalelser er.

I et forskningsprojekt om ytringsfrihed erkender BBC-chefen åbent, at der tages hensyn til muslimer og jøder, mens kristne behandles hårdere, da «de har bredere skuldre».

«Andre religioner er tæt knyttet til etniske minoriteter, og derfor vil et angreb på deres religion lettere blive betragtet som racisme», lyder det fra Mark Thompson ifølge avisen The Telegraph.

Mark Thompson er selv praktiserende katolik og ser ikke noget forkert i, at BBC tager særlige hensyn til andre religioner.

«Jeg tror, at det er forkert at forestille sig, at eksempelvis en Muhammed-tegning ikke er mere udfordrende end en debat om, hvad to plus to giver. Pointen er, at for en muslim vil en afbildning, især en komisk eller nedværdigende afbildning, af profeten Muhammed formentligt have den samme følelsesmæssige effekt som børnepornografi har på os», siger Mark Thompson i interviewet i forskningsprojektet «Free Speech», der er foretaget af forskere ved Oxford universitet.

I forskningsprojektet, hvor Mark Thompson blev interviewet af den kendte forfatter Timothy Garton Ash, erkendte Mark Thompson samtidig, at udsigten til trusler og vold også påvirker BBC’s dækning af forskellige religioner.

«Det gør det uden tvivl. ‘Jeg vil gerne give udtryk for min utilfredshed’ er nu engang noget andet end ‘jeg vil gerne give udtryk for min utilfredshed og er netop nu ved at lade mit AK-47-maskingevær'», lød det fra Mark Thompson.

 

BBC-chef: Vi behandler kristne hårdere end andre troende