Nytt

Det er slett ikke sikkert at Marine Le Pen får stille som presidentkandidat 6. mai. Grunnen er at at en kandidat må støttes av minst 500 valgte offisielle personer, og selv om det er 47.000 av dem i Frankrike, har bare 350 sagt seg villig til å låne navnet til Le Pens kandidatur.

Nølingen skyldes frykt for å bli kompromittert blant representanter for de andre partiene på høyresiden, og faren for represalier, også fysiske, fra personer på venstresiden. Navnene på de som underskriver skal offentliggjøres, og slik kan mediene sørge for at belastningen blir stor.

Dermed risikerer man å havne i den situasjon at 20 prosent av de franske velgerne ikke får stemme på sin foretrukne kandidat ved presidentvalget, med de konsekvenser det har for tilliten til det demokratiske systemet.

I 2002 skjedde det sensasjonelle at Jean-Marie Le Pen slo sosialistpartiets Lionel Jospin og gikk vindere til annen runde. Den gang hadde Jacques Chirac ingen problemer med å mobilisere et massivt flertall.

Denne gang er det annerledes, både fordi den økonomiske og politiske situasjonen er annerledes og fordi Marine Le Pen er en helt annen type og politiker.

Det er tankevekkende at et mye mindre parti på venstresiden og et sentrumsparti ikke har noen problemer med å skaffe 500 signaturer.

Although the polls still include Marine Le Pen, and though until a few months ago some expected her to do better than the unpopular Sarkozy, it looks ever more likely that the FN-leader will not be able to run at all.

Marine Le Pen represents almost one fifth of the French voters, but she has so far only managed to collect 350 signatures. Although France has 47,000 elected representatives (of whom over 37,000 mayors), who are allowed to give their signatures to presidential candidates, the FN only has a handful. Unlike most other European countries, France does not have proportional representation. Like the U.S. and Britain, it has a majority system in which, apart from the two major parties, it is difficult for third parties to get its candidates elected.

Far-left candidates, such as Mélenchon and Joly, whose parties are even smaller than Le Pen’s, were able to collect the signatures of 500 elected representatives because they encountered no problems in collecting the signatures of center-right representatives. The latter were pleased to help leftist candidates; they hope that an abundance of candidates on the left will split the leftist vote and harm Hollande. Le Pen, however, is unable to collect signatures from both the center-right and the left. The law obliges candidates to publish the names of the representatives who support their candidacy. Center-right mayors fear the wrath of Sarkozy if they make it possible for Le Pen to run. Leftist representatives refuse to support her out of principle or because they feel intimidated by far-left activists who threaten violence against anyone who helps the FN.

If Le Pen cannot run – and this looks ever more likely – Sarkozy will benefit.

 

France Prepares for a Major Political Realignment