Det skal nedsettes en kommisjon som skal granske 22/7, etter mønster av 9/11-kommisjonen. Den vil måtte se på den offentlige debatten.

Spørsmålet om klima og ytringsfrihet vil komme opp. Det vil også medienes reaksjon på 22/7.

Det er viktig å kunne dokumentere hva som ble sagt og skrevet. Redaksjonen vil oppfordre leserne til å samle inn og ta vare på papiraviser og nettstoff, artikler og bilder. Det er ikke sikkert alt vil bli liggende, hvis opinionen skulle dreie og reagere feks. på tendenser til sverting og uthengning. Skjermdumper kan være lurt.

Denne hendelsen er så stor at historien om den kommer til å bli skrevet mange ganger, og på et vell av temaer. Den vil heller aldri bli historie, fordi morderen hadde politiske begrunnelser. Han ville påvirke samfunnet.

Samfunnet vil måtte forstå dette politisk, og her vil kampen stå. Noen vil «lukke» debatten allerede nå, de har svarene allerede. Vi mener dette er svar som kan virke konfliktskapende. Det er å bite på agnet Breivik la ut. Han forutså en slik reaksjon, han skriver det også: at media kom til å rive Frp og islamkritiske nettsteder i filler. Han ønsket en blame-game-kampanje. Det vil øke konfliktnivået. Ikke oppfylle morderens ønsker. Vi trenger en åpen debatt.

Dokumentasjonen kan entes sendes redaksjonen elektronisk, eller vi gjennom post. Vent litt med post til noen organisatoriske grep er på plass.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂