Reinslakteriet Aage Pedersen AS i Tana jobber med å få tak i en halal-slakter innen starten på neste slaktesesong den 10. september, etter å ha fått signaler om at reinkjøtt etterlyses i det muslimske miljøet. Innehaveren forteller til Finnmark Dagblad at man også har eksport i tankene, men legger med humoristisk distanse til at det ikke er lett å få tak i en egnet person lokalt.

– Hvorfor ikke?

– Nei, det er ikke så greit å få en finnmarking til å konvertere til islam, humrer Pedersen.

Coop-kjeden har en tid tilbudt et bredt halal-sortiment, og mindre aktører ser altså ut til å følge etter.

Hva vil skje videre? Vil det etterhvert bli for kostnadskrevende å være konkurransedyktig med dobbelt sett produksjonsutstyr, slik at alle varene med tid og stunder i all stillhet blir halal, hvilket f.eks. utelukker produksjon av svinekjøtt? Kommer det krav om større halal-tilbud i kantinene nå som tilgjengeligheten av varene blir større? I Finnmark virker slike refleksjoner ennå å være langt unna.

* * *

Om man vender blikket mot Nederland, hvor den muslimske innvandringen har en lengre historie, er tendensen derimot den motsatte. I Nederland har Representantenes hus, annetkammeret i landets nasjonalforsamling, vedtatt å forby halal-slakting dertillands. Det gjenstår riktignok å se om senatet stadfester vedtaket over sommeren, men det solide flertallet i den første avstemningen (116-30) gir all grunn til å tro det. Kanskje den nederlandske debatten, som ser ut til å ha gått mange hus forbi, ville gitt folk både nord og sør i Norge noe å tenke på også.

På overflaten har diskusjonen dreid seg om dyrevern, men hvorfor skulle man i denne fasen av historien plutselig bli så opptatt av akkurat det temaet i Nederland? Selv om den nye loven i praksis ville innebære halal-slakting på norsk manér, dvs. hvor dyret bedøves før strupen kuttes over, er signalet parlamentet har tatt fra befolkningen at det er nok islamisering nå, omtrent som domstolen gjorde i Wilders-saken. Vedtaket er en manifestasjon av en krigføring med symboler, og kjernen i saken er at islam må vike for andre hensyn.

 

Finnmark Dagblad: Vil halal-slakte rein
Handelsbladet FK: Coop med halal-kjøtt
Al Jazeera: Dutch MPs vote to ban religious slaughter

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂