Partiet er en allianse mellom moderate muslimer, menneskerettsgrupper, kristne og noen liberale skal vi tro Dagen magazinet. Hensikten er å holde demme opp for Det muslimske brorskap. Men vi har dårlig tid, sier de.

En representant for alliansen sier de har fått overraskende god respons, ikke bare fra den intellektuelle og urbane, men også fra grasrota.
«Kristne aktivister går sammen med moderate muslimer og liberale politiske grupper og danner Egypt sosialdemokratiske parti. – Med en bred politisk plattform kan vi klare å forhindre ekstrem islam å overta makten ved valget til høsten, sier Ehab El Kharrat»

«De nærmeste dagene blir Egypts sosialdemokratiske parti dannet av kirkeledere, liberale politikere, fem-seks menneskerettsgrupper og ungdommer som stod bak revolusjonen i Egypt som førte til president Hosni Mubaraks fall. Mange av disse er moderate muslimer som for enhver pris vil forhindre at ekstrem islam skal få flertall ved valget til nasjonalforsamlingen i høst.

18.mars ble de enige om navnet på partiet og et prinsipprogram i ti punkter. Nå verves det medlemmer for fullt, og partiet har skaffet seg medlemmer i alle de 28 fylkene i Egypt. Partiet har alt mange kandidater klare til parlamentet. Hver dag strømmer det inn titusenvis av nye innmeldinger i det nye sosialdemokratiske partiet, opplyser eldstebror i en evangelisk, koptisk kirke i Kairo, psykiater og menneskerettsaktivist Ehab El Kharrat til Dagen.»

Kharrat tror ikke islamistene står sterkt. Egypt er ikke Iran, mener han.
«Jeg ser ingen virkelig vekst for ekstreme islamske grupper i Egypt, heller tvert imot. Mange er blitt sjokkerte over å se disse ytterliggående skjeggete mennene uttale seg på tv. De skisserer en framtid som bare få ønsker med strenger sharialover og islamsk styre. Egypt kan ikke bli et nytt Iran, ganske enkelt fordi vi ikke har nok olje til å ofre på fundamentalistenes alter, sier El Kharrat.»

Han frykter likevel at islamistene blir dominerende i den nye nasjonalforsamlingen. Presser de fram en islamsk stat vil det på nytt bli bråk tror han.

– Dette er et løp mot tiden. Jeg er redd vi har for liten tid på oss til å nå hele folket med vårt budskap. Det verste som kan skje er om en religiøs militsia overtar og overkjører alle rettigheter som revolusjonen har ført til. I så fall vil revolusjonen brake løs igjen på nytt, sier El Kharrat.

http://www.dagen.no//Nyheter//Utenriks/tabid/249/Default.aspx?ModuleId=71683&articleView=true

Les også