Nytt

NATOs øverstkommanderende i Europa, admiral James Stavridis, sier de har plukket opp etterretning som tyder på at Al-Qaida har infiltrert opprørerne i Libya.

Admiral James Stavridis, Nato’s Supreme Allied Commander, Europe, said that American intelligence had picked up «flickers» of terrorist activity among the rebel groups. Senior British government figures described the comment as «very alarming».

«We are examining very closely the content, composition, the personalities, who are the leaders of these opposition forces,» Admiral Stavridis said in testimony yesterday to the US Senate.

While the opposition’s leadership appeared to be «responsible men and women» fighting the Gaddafi regime, Admiral Stavridis said, «we have seen flickers in the intelligence of potential al Qaeda, Hizbollah, we’ve seen different things.»

«But at this point I don’t have detail sufficient to say there is a significant al-Qaeda presence or any other terrorist presence,» he added.

Opplysningen kommer på et kritisk tidspunkt.

Splittelse i NATO

President Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton mener resolusjon 1973 åpner for å levere våpen til opprørerne.

The admission came as the American, Qatari and British Governments indicated that they were considering arming rebel groups, who yesterday suffered a series of setbacks in their advance along the Libyan coast towards Tripoli.

Det er oppsiktsvekkende at Obama lanserer en slik idé på et så følsomt tidspunkt: Odyssey Dawn har såvidt kommet igang, men det er allerede klart at Gaddafis hær ikke lar seg slå så lett som håpet. Støtten fra arabiske land har uteblitt, og Den afrikanske union er under sterk innflytelse av Gaddafi.

NATO overtar i disse dager kommandoen for Odyssey Dawn. Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa prompte at resolusjon 1973 dekker «protect, not arm» – å beskytte, ikke væpne. Det tyder på sterk og dyp splittelse innad i NATO.

I USA er det mange som advarer mot mission creep. Å væpne opprørerne kan være en måte å slippe unna boots on the ground, men ansvaret vil bli større.

Kommentatorer har kalt Libya Obamas krig. Obama har vært forsiktig i utenrikspolitikken, og ønsker for enhver pris å unngå et nytt Irak. Nå tar han et dristig skritt som kan splitte koalisjonen bak Libya-intervensjonen. Det spiller også inn i den arabiske revolusjonen, med alle dens aktører og interesser.

Libya: al-Qaeda among Libya rebels, Nato chief fears
Libyan rebel forces may have been infiltrated by al-Qaeda fighters, a senior American military commander has warned.