For annen gang på kort tid er kunst angrepet voldelig i Istanbul. Denne gang gikk det ut over et kunstverk av de danske kunstnerne Rosan Bosch og Rune Fjord.

Politiken skriver:

Angrebet på den danske installation var rettet mod et værk under det, kunstnerduoen har kaldt ’Free Zone Exhibition’, der paradoksalt nok handler om at gøre plads og være tolerant i byen. Værket består af 25 skilte, der i piktogram-sprog blandt andet anviser plads til at kramme, føre sig frem og til at bede, og det var her, det gik galt.

På et af skiltene var et kors, en davidsstjerne, en halvmåne og et billede af Tyrkiets grundlægger, Mustafa Kemal Atatürk.

Efter blot ti minutter på gaden i Istanbuls Besiktas-kvarter blev skiltet angrebet af en flok vrede unge mænd, der rev det ned i protest mod den implicitte antydning af, at kemalismen i Tyrkiet er blevet en religion.

Den 24. september gikk en gruppe menn til angrep på gjestene på en vernissage. De var så mange at de tøt ut på gaten med alkoholholdige drikker. Mennene angrep med køller og slo målbevisst løs.

Noen forklarer det med gentrifisering av områder hvor lavere klasser har bodd. Men angrepene virker heller som et signal om den islamisering som har skjedd under AKP, hvor kunst som eksperimenterer med symboler er en provokasjon. Spesielt alt som smaker av religion.