Nytt

Sverige har 250 større kriminelle nettverk, opplyser Rikspolisen. Bakgrunnen er drapet på to brødre i Södertälje.

– Det handler om penger og makt, sier politiet til SVT. Et reporterteam har tatt veien til Rønne. Ingen på gaten vil snakke med reporteren. De spør hva hun gjør der, hvorfor hun spør. Holdningen er fiendtlig.

– Det er det vanlige, sier politiet. Frykten rår. Når noen skjer trekker folk seg tilbake.

De vegrer seg ikke bare for å stå frem på TV, de vegrer seg også for å vitne og gi opplysninger til politiet. Slik blir forbrytelsene vanskelig å oppklare.

Morten Uhrskov Jensen kommenterer utviklingen i Sverige, på bakgrunn av drapene i Södertälje.

Hvilket samhälle vill vi ha?

Ja, det kan man jo spørge sig selv om sammen med länspolismästaren Karin Götblad ved Södertälje politi, byen, der kan prale af at have rundet de 40 procent med ikke-svensk baggrund. En bagatel af 80 nationaliteter bebor den spraglede by med de godt 80.000 indbyggere. Her er alt godt fra havet; kristne assyrere, muslimske irakere, og jeg skal give dig, skal jeg. Og så naturligvis også stadig en svensk majoritet, men bare rolig, den vil blive forvandlet til minoritet inden alt for længe.

Er der så fredeligt i provinsbyen lidt sydvest for Stockholm. Ikke sådan rigtigt, hvis man skal lægge hånden på hjertet og lytte til vandrørene. Der er faktisk tale om et kriminalitetshelvede af en anden verden, men det kan da uden tvivl blive meget værre endnu. Det kan næsten altid blive værre.

Banderne styrer

For nogle dage siden blev der begået to drab i Södertälje. De dræbte var familiemedlemmer til en lokal bandeleder, så den klassiske vendetta ser ud til at have kronede dage. Professor i kriminologi ved Stockholms Universitet Jerzy Sarnecky udtaler bl.a., at

»Det är faktiskt ett maktövertagande från myndigheterna av kriminella grupper«.

Det er det samme som at sige, at statsmagten har opsagt den kontrakt med borgerne, hvor der står, at myndighederne sikrer borgernes liv og helbred, mens borgerne ikke tager deres egen retfærdighed. Det er faktisk ret uhyggeligt, du.

En politimand siger sådan her:

»Inte ens vi poliser skulle rekommendera någon vi känner att vittna mot de här gängen. Det är alldeles för riskabelt«.

Det er da en befriende klar melding. Politiet kan ikke beskytte borgerne mod trusler og vold, hvis borgerne gør deres borgerpligt.

Vilket samhälle vill vi ha?

Ja, det kan man som sagt spørge sig selv om. Det kræver ingen særlig snilde at forudse, at Sveriges samhälle vil gå fra ondt til værre i de kommende år.
Stakkels svenskere.

Første gang i Jyllands-Postens blogg 5. juli 2010