Kommentar

Dagbladet har kjørt reprise på norske jenters elleville sex-eventyr ved Middelhavet. Men denne gang med en ny vri. Det er ikke lenger voyeuren de spiller på, men kikkeren og forakten. Det er en nye type moralisme; man gasser seg i detaljene samtidig som man håner jentene. Hørt den før?

Dagblad Fredag har et oppslag med henvisning på første side: «Norske jenter kler seg HORETE». Hvem sier det? Norsk-pakistanske Amar Faiz, visstnok moteskaper.

Er dette en del av Det nye Norge? Muslimske macho-menn med et aggressivt forhold til norske jenter som får lov å øse ut sin forakt?

Disse tonene er ikke nye, men det er nytt at Dagbladet velger å teste ut farvannet i reportasjer og intervjuer. Hanne Danielsens gjengivelse av Amar Faiz’ kvalme, kvinnehatende karakteristikker skjer helt motstandsløst og underdanig.

Hva tenker de kvinnelige medarbeiderne i Dagbladet? Er ikke feminismen en del av deres identitet? Skal de bytte den ut med en islamistisk-feministisk, av typen Tariq Ramadan?

Det er ikke det at norske ungdommers ferievaner ikke fortjener kritikk. Men ungdommens mangel på hemninger handler like mye om foreldrene, kommersialisering og medier.

Det er lett å plukke ut jentene. Kombinasjonen norske jenter som drikker seg fulle og er lette på tråden i et muslimsk land er sensitiv. Når Dagbladet velger å fokusere på at de norske jentene er billige, tar de et valg med mange implikasjoner. Feks. ser avisen bort fra alle jentene som voldtas i Tyrkia, jfr. statistikkene over æresdrap og vold mot tyrkiske kvinner.

Dagbladet velger et lite utsnitt av virkeligheten og blåser det opp. Tidligere ville man sagt at det var slik den mest kvinnefiendtlige, sexistiske del av pressen opptrådte, vanligvis på kommersialismens høyre fløy.

Ser vi her fremveksten av trash-tabloiden som frir til de laveste instinkter? Og appellerer til den muslimske del av befolkningen?

Tror virkelig Dagbladet at norske jenter ikke merker brodden? Forventer de at jentene skal sluke agnet?

Hvor mange aviser tror Dagbladet at de muslimske ungdommene kjøper?

Intervjuet med Amar Faiz (25) er sjeldent kvalmt. Han har noe av det samme overlegne, arrogante og selvsentrerte som Usman Rana: forfengelig, litt feminin og fullstendig uten hemninger. Norske modeller er horete, slutty, trash, de viser for mye av kroppen, de drikker for mye, går for lett til sengs og er billige.

– På utesteder som Sollihagen og La Belle Sol, ser du forskjell på de classy og de trashy med en gang. Og guttene er bevisst, de skiller mellom hvem de vil bli kjente med, og hvem de bare vil ligge med. Gutter ser på dem som billige. Ingen av mine venner vil være sammen med en sånn jente. har du for mye cleavage, er du en billig for dem, sier Amar.

– Og måten de drikker på, en dame kan ikke holde på sånn der. Har du sett Solli plass i helgene? De ligger strødd her dritings og kaster opp, og har ligget med noen som de ikke husker navnet på. De må earn respect!
..
Gutten da?
– Menwhores. De er akkurat det samme. De slipper ikke unna, bare fordi de er menn.

Faiz nevner Aylar Lie. Det var hun som introduserte glamour som trash. Men hvem «introduserte» Aylar? Det var aviser som Dagbladet og VG, som aldri kunne få nok. De mannlige journalistene spilte ut sine seksualle fantasier på leserne, og nøt at de delte dem med en stor del av det mannlige publikummet. Hun var deres kreasjon.

Det er de etnisk norske jentene Faiz liker å trøkke ned i søla. Minner ikke dette litt om en pornofilm?

-Etnisk norske modeller er de verste når de er i utlandet. De drikker og tar dop, de prøver alt mulig rart. Og de er så lette på tråden. Mange av de østeuropeiske jentene har rykte på seg for å flørte mye og være lette å få i seng. Men de er egentlig ikke det. De bare spiller for å oppnå det de vil. They play it, they don’t do it. Men de norske jentene: They don’t even play it, they just do it. Og så får de ikke jobb eller noe.

Jeg griper meg i å tenke: Menn som Faiz kommer norske jenter til å møte i lederposisjoner i fremtiden. Hvordan vil de bli behandlet? Hvor lett blir det å slippe til med kritikk av deres fordommer og sexisme? Med den blanding av attraction og aggressivitet som kjennetegner mange muslimske menn. Hvorfor dette voldsomme behovet for å dukke norske jenter?

Det virker rent ut rasistisk. Faiz sier bare det de muslimske guttene i gata roper etter norske jenter og muslimske som kler seg vestlig: Horer!

Joda, norske jenter skeier ut, men det virker bare å være et påskudd til å lange ut etter norske jenters frihet til å gjøre hva de vil. Det er nok det som provoserer Faiz mest.

Det er et fenomen at islamistiske predikanter og terrorister oppsøker prostituerte og strippere. Den beryktede jihadist-predikanten Anwar al-Awlaki ble flere ganger arrestert for å ha plukket opp prostituerte mens han bodde i USA, og noen av 9/11-terroristene bestilte damer kvelden før Dagen.

For å komplettere bildet langer Faiz også ut mot homofile, og hevder de har ødelagt motebransjen ved å sette jentehoder på guttekropper. Modeller som minner om anorektikere er et problem, og idealene ligger fjernt fra hvordan jenter flest ser ut. Men det går an å uttrykke dette på en mer sofistikert måte. Oppfatninger om seksualitet og estestikk har gjennomgått store forandringer. Faiz ser bare ut til å bruke det som en anledning til å lange ut mot homofile.

Stalltips: Vestlig kultur står foran en konservativ bølge, som vil arte seg som et forsvar for ansvar og familieverdier. Jenters likestilling og frihet til å velge ligger fast, men det er valg med konsekvenser for fremtidige generasjoner. Me-faktoren vil bli mindre. Vi-faktoren større. Det vil gå opp for folk at vi har mye å miste.

Det finnes også en annen konservativ bølge, av en helt annen farge: en supremasistisk-islamsk. Noen vil gjerne ha oss til å tro at de er to alen av samme stykke.

Dagbladets oppslag i sommer demonstrerer klart hva det handler om, og hvilken side avisen står på.

Les også

-
-
-
-