Nytt

Det virker roligere i byen Osj, men det er ingen klare indikasjoner på at volden har tatt slutt i Sør-Kirgistan. Minst 170 mennesker er blitt drept i byene Osj, Jalalabad og Batken i det som betegnes som de verste etniske sammenstøtene i Kirgistan på 20 år. Volden har jaget over 100.000 mennesker på flukt, og behovet for nødhjelp er nå akutt:

Røde kors har bevilget over 56 millioner kroner i nødhjelp til 100.000 ofre i Kirgisistan, og det forventes flere flylaster de neste dagene med mat til flyktninger i en måned fremover. Både FNs barnefond (UNICEF) og FNs matvareprogram (WFP) trapper nå opp innsatsen i det kriserammede Kirgisistan.

– Det er akutt behov for mat, rent drikkevann, medisiner og telt. Vi er svært bekymret over situasjonen, og frykter utbrudd av sykdommer. Vi snakker om titusener av mennesker som er på flukt og svært mange som har mistet alt hva de eide, sier [talsperson for Internasjonale røde kors Pierre-Emmanuel] Ducruet til Aftenposten.no.

Røde kors er igang med distribusjon av medisiner, og begynner så snart som mulig med utdeling av mat.

Ducruet, som har base i Osj hvor de de voldelige opptøyene startet i forrige uke, frykter for at antallet drepte er større enn hittil antatt, da mange områder fortsatt ikke er tilgjengelige og det er innført portforbud flere steder i Sør-Kirgistan.

– Det er for farlig å bevege seg i store deler av disse byene, så vi får ikke sjekket antall døde. Muslimene har også tradisjon for å begrave sine kjære raskt, så mange av de døde er kanskje ikke registrert, sier Ducruet.

Røde kors-medarbeideren befinner seg i en moské som er gjort om til et midlertidig sykehus i en liten landsby ved grensen mot Usbekistan sør i landet da Aftenposten.no oppnår kontakt tirsdag ettermiddag.

– De internt fordrevne forteller om redselsfulle scener, og vi ser at mange av dem har skader etter slag. Men det er vanskelig å danne seg et klart bilde av hva som har skjedd og fortsatt skjer, sier Ducruet.

Det er blitt meldt om bevæpnede kirgiske gjenger som angriper landsbyer, dreper innbyggere og setter fyr på privatboliger. Frykten er spesielt stor blant den usbekiske minoriteten som fortsatt er igjen i landet, men også kirgisere er utsatt:

Osj er som følge av kampene de siste dagene blitt splittet i to deler langs etniske skillelinjer. Tungt bevæpnede etniske usbekere og kirgisere holder seg i hver sine distrikter og beveger seg ikke utenfor disse.

Aftenposten: Akutt behov for nødhjelp i Kirgisistan