Nytt

Kenyas president Mwai Kibaki er i følge erkebiskop og fredsprisvinner Desmond Tutu åpen for å danne en koalisjonsregjering med opposisjonspartiet Orange Democratic Movement (ODM).

Tutu sier han har godt håp om at situasjonen i Kenya vil løse seg ettersom både regjeringen og opposisjonen er villige til å forhandle. Torsdag møtte erkebiskopen opposisjonsleder Raila Odinga.

Erkebiskopens kommentarer kom samtidig med at det er stigende frustrasjon blant kenyanerne over at verken Kibaki, opposisjonsleder Odinga eller deres rådgivere har satt seg til forhandlingsbordet for å løse den akutte krisen. Konflikten etter valget har kostet over 300 mennesker livet, men Tutu sier situasjonen er i ferd med å bedre seg.

ODM krever at det skal avholdes nytt valg innen 3 måneder for å løse konflikten mellom regjeringen og opposisjonen. Mistankene om valgfusk har ført til etniske, voldelige opptøyer med minst 300 drepte og har sendt tusenvis av mennesker er på flukt.

Opposisjonspartiets varslede regjeringsfiendtlige demonstrasjon i Kenyas hovedstad Nairobi i dag har så langt uteblitt. Utslitte demonstranter oppfordrer partene til å finne en politisk løsning for å få slutt på volden.

Kenyansk politi etterforsker en opposisjonspolitiker for deltagelse i en av de grusomste voldsepisodene som fant sted etter valget. I følge politiet skal opposisjonspolitikeren ha gitt unge tilhengere våpen og alkohol og oppmuntret dem til å sette fyr på en kirke hvor minst 35 mennesker brant inne:

Unge tilhengere av opposisjonsleder Raila Odinga satte fyr på en kirke der det befant seg mennesker fra folkegruppen kikuyu, den etniske gruppen som også president Mwai Kibaki tilhører. Ofrene hadde søkt tilflukt i kirken for å unnslippe hevnaksjoner etter at Kibaki ble utropt til valgets seiersherre, og flere av dem var kvinner og barn.

Frankrike sluttet seg fredag til de som mener at valget i Kenya ble manipulert av regjeringspartiet og den sittende presidenten. USA og Storbritannia har tidligere gitt uttrykk for det samme.

– Det sies at det er etniske kamper. Ja, uten tvil, det er ofte det i Afrika. Men det er også en kamp om demokrati, sa Kouchner [Frankrikes utenriksminister] til radiostasjonen RTL.

– Ble valget manipulert eller ikke? Jeg tror det. Mange tror det. Amerikanerne mener det, britene mener det, og de kjenner landet godt.

Dansk Røde Kors opplyser at den humanitære situasjonen for flyktninger i Kenya er akutt, samtidig som den spente situasjonen i landet berører andre nødstedte befolkningsgrupper i nabolandene Somalia, Uganda, Sudan og Kongo.

Årsaken er at konvoiene med nødhjelp blir forsinket fra lagrene eller strander ved veisperringer. Veiene er mange steder blokkert av opphissede demonstranter, som ikke respekterer Røde Kors-merket, sier internasjonal sjef i dansk Røde Kors Anders Ladekarl. Skip med nødhjelp blir heller ikke losset i Mombassa på grunn av uroligheter.

– Således er de forsyninger til Somalia, der styres fra Nairobi nærmest gået i stå, siger Anders Ladekarl.

FNs fødevareorganisation WFP oplyser, at konvojer til Uganda og det sydlige Sudan er strandet i Kenyas norvestlige Rift Valley, hvor urolighederne – bortset fra i Nairobi – har været størst.

Dagsavisen: Tutu sier Kibaki er åpen for koalisjon

Berlingske Tidende: Humanitær krise i Kenya spreder sig til nabolandene