Hele 71 prosent av norskpakistanere hentet seg ektefelle i Pakistan ifjor. Men tallet forteller ikke hele historien. Andelen jenter i alderen 21-23 år som giftet seg ble halvert. Det viser en vilje til å styre sitt eget liv. Jentene utsetter giftemålet.

Men dermed kommer de under stort press hjemmefra. Antall henvendelser om tvangsekteskap steg. 438 henvendte seg til minoritets- og integreringsrådgivere i 2009. Det er trolig bare toppen av isfjellet.

Dagbladet har møtt et ungt par, hun fra pakistansk familie og han fra norsk. De møttes på Blindern, og er blitt kjærester. Men særlig hun går på tå hev hele tiden. Får familien vite det er deres ære i det pakistanske miljøet ødelagt.

Men altså ikke retten til å følge kjærligheten. En ganske vesentlig rett i vårt samfunn. Det må føre til store konflikter for mange mennesker.

-Jeg har følt presset om arrangert fetterekteskap på kroppen siden jeg fylte 20 år. Først lette de blant egnede kandidater i Norge, så var det fetteren i Pakistan, og etter at han giftet seg, så har de snakket om å finne en fraskilt pakistaner eller en enkemann til meg, sier hun.

Dagbladet ved Rolf Fiske og Line Fransson tar opp klan-tilhørigheten og forpliktelsene til å styrke den. Men de går ikke nærmere inn på forbindelsen til islam. Hvordan kan man svikte sine oppgaver som «god muslim» ved å gifte seg med en norsk mann? Hvorfor er islam en enveiskjørt gate? Det er dette som skaper problemer når muslimer lever blant ikke-muslimer.

Tariq Ramadan ble spurt av Astrid Brekken om han kunne tenkt seg å gifte seg med sin kone hvis hun fortsatt var kristen. Det kunne ikke Ramadan svare på.

Det sier seg selv at denne ikke-aksept av mennesker rundt en ikke er holdbar i det lange løp. Men den stikker dypt.

Dagbladet 10. februar: Hemmelig kjærlighet