Stephen Sackur intervjuer Noam Chomsky i Hardtalk 40 år etter at Chomsky ble en kjent samfunnsdebattant. Han sa den gang at USA kunne ha behov for en avnazifisering. Sackur tar opp sitatet, noe Chomsky reagerer på: sitatet er tatt ut av kontekst.

Chomsky er kjent for å være svært kritisk til sitt hjemland USA. Han sier bla. at Vietnam-krigen er den verste siden annen verdenskrig. Sackur vil konfrontere ham. Han spør om ikke USA har gjort voldsomme fremskritt de senere år og at det viser at systemet fungerer? Chomsky sier at at det er på tross av systemet, det er fordi folket har slåss og kjempet i mot. – Men de slutter jo ikke opp om dine synspunkter, repliserer Sackur. Slike påpekninger liker Chomsky dårlig.

Det mest avslørende er da Sackur sier: – Men har du ikke noe godt å si om USA? Dine foreldre var jøder som flyktet fra Polen, hadde de blitt hadde de blitt drept. I USA kunne de skape seg et nytt liv. Er du ikke takknemlig for alt USA har gitt deg?

Dette er personlige og ubehagelige spørsmål. Chomsky svarer jo, det er riktig. USA har gitt ham fantastiske muligheter, men han kan likevel ikke la være å påpeke at det er et imperium, som bruker makt for å ivareta sine interesser.

En annen ting er at Sackur åpner med å si at det som har skjedd på disse 40 år er internettrevolusjonen. Chomsky er ikke enig i det. Han mener verden er den samme, og det virker som han ikke forstår hva den elektroniske revolusjonen innebærer. Han venter fortsatt på den russiske.