Det Moskva-baserte instituttet for økonomisk analyse (IEA) har offentliggjort en rapport der de hevder at det britiske Hadley Center for Climate Change sannsynligvis har manipulert russiske klimadata.

IEA mener at data fra de meterologiske stasjonene i Russland ikke understøtter teorien om menneskeskapt global oppvarming (AGW). I rapporten skriver analytikere at Russlands meterologiske stasjoner dekker mesteparten av landets territorium og at Hadley-senteret bare har brukt 25 prosent av dataene fra stasjonene i deres forskning.

Over 40% of Russian territory was not included in global-temperature calculations for some other reasons, rather than the lack of meteorological stations and observations.

The data of stations located in areas not listed in the Hadley Climate Research Unit Temperature UK (HadCRUT) survey often does not show any substantial warming in the late 20th century and the early 21st century.

I følge den russiske rapporten har Hadley-senteret valgt å benytte seg av spesifikke stasjoner som produserer ufullstendige data for å understøtte teorien om global oppvarming, i stedet for data fra stasjoner som produserer uavbrutte observasjoner.

IEAs analytikere mener også at klimatologer oftere bruker data fra stasjoner lokalisert i tett befolkede områder og som er påvirket av den urbane oppvarmings-effekten, i stedet for mer korrekt data fra mer fjerntliggende stasjoner.

The scale of global warming was exaggerated due to temperature distortions for Russia accounting for 12.5% of the world’s land mass. The IEA said it was necessary to recalculate all global-temperature data in order to assess the scale of such exaggeration.

Global-temperature data will have to be modified if similar climate-date procedures have been used from other national data because the calculations used by COP15 analysts, including financial calculations, are based on HadCRUT research.

De tusenvis av e-postene i Climategate-materialet først ble publisert på en server i byen Tomsk i Sibir, hvorfra den russiske etterretningstjenesten (FSB) tidligere skal ha betalt såkalte «patriot-hackere» for å angripe nettsider russiske myndigheter misliker. Det har derfor oppstått spekulasjoner om at FSB sto bak datainnbruddet hos Climatic Research Unit (CRU) ved Universitetet i East Anglia.

Vise-formannen for FNs klimapanel (IPCC), Jean-Pascal van Ypersele, bidro ytterligere til spekulasjonene da han tidligere denne måneden uttalte at han ikke tror tyveriet av Climategate-materialet er amatørers verk, og gjorde oppmerksom på at «det er veldig vanlig at russiske hackere blir betalt for deres tjenester»:

«It’s very common for hackers in Russia to be paid for their services,» he told The Times.

«If you look at that mass of emails a lot of work was done, not only to download the data but it’s a carefully made selection of emails and documents that’s not random at all.

«This is 13 years of data and it’s not a job of amateurs.»

Mr van Ypersele said the expose was making it more difficult to persuade the 192 countries going to Copenhagen of the need to cut carbon emissions.

«One effect of this is to make scientists lose lots of time checking things. We are spending a lot of useless time discussing this rather than spending time preparing information for the negotiators,» he said.

FSB bekrefter at Climategate-materialet ble distribuert fra Tomsk, men avviser påstandene om at de eller russiske myndigheter sto bak. En kilde i FSB sier at etterretningstjenesten har informasjon som kan kaste lys over hvem sto bak datainnbruddet, men at de foreløpig ikke har til hensikt å offentliggjøre resultatene av etterforskningen. Det kan imidlertid endre seg dersom ikke spekulasjonene om at FSB er innblandet opphører:

‘We are not prepared to release details, but we might if the false claims about the FSB’s involvement do not stop,’ he said. ‘The emails were uploaded to the Tomsk server but we are sure this was done from outside Russia.’

The Kremlin’s top climate change official, Alexander Bedritsky, denied the Russian government was involved in breaking into the CRU’s computer system.

Ria Novosti: Russia affected by Climategate

IEAs rapport (for dem som leser russisk)

Daily Mails oppsummering: SPECIAL INVESTIGATION: Climate change emails row deepens as Russians admit they DID come from their Siberian server

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂