Nytt

Kilder bekrefter til VG at flertallet i Nobelkomiteen på et tidlig tidspunkt ikke var innstilt på å gi fredsprisen til president Barack Obama. Nobelkomiteens nye leder Thorbjørn Jagland (Ap) skal imidlertid ha vært en sterk pådriver for at fredsprisen skulle tildeles USAs nye president, og mye tyder på at han hele tiden hadde støtte fra partifelle Sissel Rønbeck i komiteen:

Både Inger-Marie Ytterhorn (Frp), Kaci Kullmann Five (H) og Ågot Valle (SV) hadde motforestillinger underveis.

Spesielt Ytterhorn og Five skal ha vært sterkt i tvil om Obama virkelig ville klare å følge opp sitt sterke internasjonale engasjement, ifølge VGs opplysninger.

Ytterhorn skal være den som hadde sterkest innvendinger. Hun skal ha ment at det er altfor tidlig i Obamas første presidentperiode å hedre ham på denne måten.

Valle skal ha vist til presidentens engasjement i krigen i Afghanistan som et problem.

– Jeg hadde forventet meg debatt, spesielt rundt det jeg selv synes er problematisk, krigen i Afghanistan, sa Valle til Bergens Tidende mandag.

Men til slutt sto imidlertid en samlet komité bak den endelige beslutningen om å gi prisen til den ferske presidenten.

President og fredsprisvinner Obama kunngjorde allerede i mars at han ville sende 21.000 flere soldater til Afghanistan. De fleste av disse er på plass i landet, men i tillegg ga presidenten grønt lys for å sende ytterligere 13.000 soldater, hvorav de fleste skal fylle støttefunksjoner innen etterretning, sanitet, militærpolitiet og ingeniører:

– De 21.000 er bare kampsoldater, og når en stridsstyrke går inn, kreves det også et visst antall andre soldater, sier Pentagon-talsmannen Bryan Whitman.

– Obama har autorisert alt sammen, men det eneste som ble omtalt i pressemeldingen var de 21.000, sier en annen forsvarskilde til avisen.

Til sammen er det nå flere amerikanske soldater i Afghanistan og Irak, enn under George W. Bushs siste storoffensiv i Irak.

ABC Nyheter: Nobel-flertallet argumenterte mot Obama