Nytt

Hvor langt har Tyrkia kommet? Det berettes om et livlig gayliv i Istanbul, men det er konservative bastioner, og for dem er homofile en trussel som må avvises og nedkjempes. Det fikk fotballtrener Halil Ibrahim Dincdag (31) merke.

Dincdag er fra Trabzon ved Kaspihavet. Han har dømt 13 år i amatørfotball og skulle ta steget over i profesjonelle lag. Men for å gjøre det trenger man autorisasjon, og ett av kravene er fullført militærtjeneste. Det hadde ikke Dincdag. Han ble sendt til en legeundersøkelse som traff en merkelig konklusjon:

Early this year, military doctors confirmed during a physical examination that Dincdag was inclined to homosexuality. In Turkey, that’s grounds for rejection. The doctors wrote of a «psychosexual disorder» in his medical report.

At the beginning of May, that report landed in the hands of the central board for referees, which suspended Dincdag. «Someone who was barred from performing military service for health reasons,» they wrote, couldn’t be a referee. Dincdag protested and wrote a letter to the TFF soccer association. «Is homosexuality an illness?» he asked. «I haven’t committed any crime!»

Man lurer på hvordan militærleger kunne fastslå at Dincdag var homofil, at dette kunne fastslås ved diagnose høres helt merkelig ut.

Det hele virker heller som antipati og fiendtlighet. Dincdag var fritt bytte, og alle spilte på lag. Saken ble lekket til mediene som kastet seg over den.

Before the Turkish soccer federation had answered, the Turkish sports magazine Fanatik reported on the case, writing, «The gay referee wants his whistle back.» A member of the federation had provided the magazine with all the information, even Dincdag’s letter. The only thing Fanatik didn’t print — at least initially — was Dincdag’s name.

Two days later, Turkey’s biggest newspapers and television stations began calling Dincdag on his mobile phone, camera teams were dispatched to Trabzon and his lawyer advised him to leave the rural province for the relative security of Istanbul. «I could have left the country, or disputed everything,» Dincdag says. «But I knew the media wouldn’t let it go. So I decided to tell the truth — yes, I’m the gay ref you’re looking for.»

Dincdag lever i eksil i sitt eget land. Det gikk ikke lang tid før venner og bekjente vendte ham ryggen.

Since his outing, Halil Ibrahim Dincdag has become a stranger to many. Friends have broken off contact with him, and someone on the Internet called him a «bloodless fag.» Another referee declared: «I believe that someone like that referees according to his feelings. It’s entirely possible that he’d give more free kicks to a good-looking player.»

Dincdag føler han er fratatt kontrollen over sitt liv. Han vil reise sak for Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Men nå sier Dommerforbundet at han ikke ble avvist pga seksuell legning, men faglige kvaliteter.


Gay Referee Cries Foul in Turkey