Nytt

Høyres tidligere nestleder Per Kristian Foss går ut og sier at regjeringssamarbeid kun er aktuelt hvis partiet når gamle høyder på rundt 20 prosents oppslutning – samme dag som landsmøtet åpner. Det var å ta «en Jagland» og vel så det.

Hva mente Foss? Var det et forsøk på å dra seg selv opp etter håret? noe som sjelden virker i politikken. Eller var det for å sperre muligheten for et samarbeid med Frp, etter at partilederen har forsøkt å få frem at alle muligheter står åpne: blir det borgerlig flertall skal Høyre gjøre alt for at det blir en borgerlig regjering.

Den siste tolkningen bekreftes idet Erna Solberg rykker ut og sier at et slikt krav til velgerne ikke er konstruktivt: Høyre har ikke noe minimumskrav til oppslutning for å danne regjering.

Dermed har hun også signalisert at Foss falt henne i ryggen. Solberg hadde en tøff dag med journalister torsdag. De ville vite om det var hennes skyld at partiet fikk 11,7 på en meningsmåling. Slikt er tungt og journalistene har ingen sympati med Høyre slik de har for Arbeiderpartiet. De lukter snarere en mulighet til å reise en lederstrid i full offentlighet.

Foss innfrir dette ønsket med sitt 20-prosents utspill. Det kan vanskelig betegnes som noe annet enn en benkrok på en partileder som har en vanskelig oppgave. Høyres bølgedal er ikke Erna Solbergs skyld, men hele ledelsens, Foss inklusive. Det er i virkeligheten velgerne han bebreider.

Å dolke partilederen i ryggen offentlig samme dag som partimøtet åpner, må sies å være en ytterst illojal og sjofel handling av en tidligere nestleder.