Nytt

En ny undersøkelse viser at mange muslimske kvinner under utdannelse opplever sosial kontroll og religiøs mobbing. Undersøkelsen er laget for det danske Velferdsministeriet av ph.d. Tina Magaard fra Teologisk Institutt ved Aarhus Universitet, og består av grundige intervjuer av 34 muslimske jenter og kvinner, samt 22 ikke-muslimske, kvinnelige studieveiledere på utdannelsesinstitusjoner med muslismske studenter.

Den religiøse mobbingen og den innbyrdes sosiale kontrollen blant unge muslimske kvinner på danske utdannelsesinstitusjoner synes å være utbredt. Det går også frem av undersøkelsen at muslimske gutter er særdeles aktive i å utøve kontrollen

– Den sociale kontrol er et rædselsfuldt problem. Det er så dominerende, at man tror det er løgn, den sladder og den snak, den kontrol med de her unge mennesker, som ikke kan tillade sig noget, siger en folkeskolelærer i undersøgelsen.

Formålet med undersøkelsen har vært å kartlegge hvordan muslimske kvinner selv opplever problemer med likestilling mellom kjønnene, både når det gjelder utdannelse, inngåelse av ekteskap, leveregler og straff etc.

Rapporten viser, at traditioner, normer og en konservativ familiestruktur sammen med Islam er kontrollerende faktorer i de udspurgte kvinders tilværelse.

For nogle af dem er det et pres og en belastning, som hæmmer deres udfoldelse; for andre er det et system og et ansvar, der giver dem et trygt og regelret liv.

– Med rapporten her har vi nu fået et rigtig godt indblik i, hvordan et udsnit af unge muslimske kvinder opfatter deres egen situation. Den kan forhåbentlig være til hjælp for de muslimske kvinder, der gerne vil have større del i de tilbud, som det danske samfund giver dem. Og jeg mener også, den er meget nyttig for dem, der har til opgave netop at støtte og vejlede denne gruppe af kvinder, siger ligestillingsminister Karen Jespersen i en pressemeddelelse.

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører og medlem af integrationsudvalget Martin Henriksen er rystet over rapportens eksempler på religiøs mobning og undertrykkelse, og ønsker et forbud mod muslimske bedesteder og et forbud med tørklæder på uddannelsessteder.

– Kulturelle og religiøse særhensyn fremmer parallelsamfundene og belønner de forkerte på bekostning af dem, der gerne vil integreres. Vi må erkende, at over for meget rettroende muslimer og fundamentalister kommer vi ikke langt med dialog – men hvis vi forbyder muslimske bederum og tørklædet, så fjerner vi helt automatisk en væsentlig del af de redskaber, som bliver brugt som sociale kontrolredskaber, siger Martin Henriksen og tilføjer, at der også bør være bedre støttemuligheder for de muslimske piger, der mobbes.

– Jeg efterlyser nu et reelt løsningsforslag fra både regeringen og oppositionen på dette problem. Hvis de ikke vil støtte Dansk Folkepartis gentagne forslag om et håndfast opgør med religiøs mobning i skolerne, så må de selv komme med noget bedre. Som vi kan se af rapporten fra Aarhus Universitet, så haster det, siger Martin Henriksen.

Utdrag fra rapporten:

En jente som ikke bærer hijab sier:

«Det er jo, som om der er spioner. Der er jo ikke noget, der hedder privatliv. Det hele skal dikteres. ’Hvor skal du hen? Og hvornår er du hjemme? 10 min over eller 10 min i?’ Der er mange, der tror, at jeg er sådan en meget åben og frisindet pige, men ligegyldigt hvor frisindet man er, så er der altid noget, der trækker en tilbage.»

En pige med tørklæde siger:

«Vi er vokset op med religionen, så man tænker ikke så meget over det, om det er mig selv eller religionen, mine forældre eller religionen, der spiller en rolle nu. Det er bare en del af mig, og så opfører jeg mig efter det. Men vi har stadig religionen i tankerne, når vi træffer valg; for eksempel det med at være alene med en mand på en arbejdsplads – det synes jeg man tænker over, ikke kun på arbejde, også hvis man besøger nogen; dér undgår man at være alene med en mand i et rum».

En anden pige uden tørklæde siger:

«De meget religiøse kvinder og nogle af mine veninder fra tidligere, de prøver at give et skræmmebillede af Gud. Men de prøver også på at indprente sådan noget skam ind i mig. ’Skam dig!’. Jeg skal skamme mig, fordi jeg ikke går med et tørklæde, jeg skal skamme mig, fordi jeg ikke er så religiøs, jeg skal skamme mig fordi jeg går med bukser, hvor man kan se hele min figur som den er, der skal jeg skamme mig igen.»

Magaard understreker at undersøkelsen på 220 sider ikke gir noe fullt dekkende bilde av virkeligheten, og advarer politikerne mot å bruke kvinnene og lærernes utsagn som skyts i den politiske debatten:

– I rapporten kan begge fløje sikkert finde noget, de kan slå hinanden i hovedet med. Jeg har fokuseret på at lade kvinderne og vejlederne selv komme til orde, og uden at jeg kommer med løsningsforslag, siger Tina Magaard.

I 2006 kom det forøvrig frem at flere kvinnelige muslimske universitetsstuderende på Syddansk Universitet (SDU) var i ferd med å gi opp sine utdannelser fordi de ble utsatt for massivt gruppepress og religiøs mobbing av en gruppe kvinnelige, radikaliserte muslimske studenter:

Nogle modtager sms-trusler med beskeder som, »du kommer i helvede, hvis du ikke bærer tørklæde«. Det fortæller amanuensis Saliha Marie Fettah (SDU), der advarer mod udviklingen.

Ud over den mere teologiske debat om løgne oplever hun også en anden form for mere direkte gruppepres over for de mere moderate muslimske piger.

»Det handler bl.a. om påklædning. De må ikke gå i stramme bukser, bluser eller stærke farver. De må ikke høre musik, fordi de andre siger, det er forbudt ifølge islam. Det har afholdt flere af de moderate piger fra at deltage i sociale sammenkomster, fordi denne gruppe har advaret mod at deltage,« siger Saliha Marie Fettah.

Det konstante og massive pres, som Saliha Marie Fettah kalder social kontrol, har betydet, at flere af de moderate piger bryder sammen under presset fra de radikaliserede piger.

»En enkelt har skiftet til et studium, hvor der ikke er så mange muslimske piger, og der er andre, der overvejer at skifte studium,« siger Saliha Marie Fettah, der selv har siddet med grædende studerende på sit kontor.

Berlingske Tidende: Muslimske kvinder kontrollerer hinanden

Les også

-
-
-
-
-
-