Nytt

Debatten om bruk av hijab i offentlige institusjoner pågår stadig i Danmark. I mai i år vedtok et flertall i Folketinget den såkalte «tørkleloven», som forbyr bruk av religiøse symboler blant dommere, og nå stilles det spørsmål om hijab-bruk i det danske Hjemmevernet etter at en dansk-muslimsk kvinne har gjennomført grunnutdannelsen til Hjemmevernet utenfor gjeldende uniformsreglement.

Hjemmevernssjef Ulrik Kragh sier imidlertid at kvinnen ikke kan videreføre utdannelsen i Hjemmevernet dersom hun ikke tar hijaben av, og at det var en feil å tillate den muslimske kvinnen å ta grunnutdanningen iført et religiøst tørkle som er uforenlig med Hjemmevernets uniformsbestemmelser:

– Det er uforeneligt med vores uniformsbestemmelser, og det er en fejl, at hun har gennemført en uddannelse hos Hjemmeværnet uden for uniformsbestemmelserne.

Sådan lyder reaktionen fra den politiske chef, kommitteret for Hjemmeværnet, Ulrik Kragh, da han søndag fandt ud af, at Hjemmeværnet har uddannet en kvinde med religiøst tørklæde om hovedet. Nu bliver hun smidt ud af Hjemmeværnet, med mindre hun tager tørklædet af.

I samme åndedrag fortæller den politiske chef, at han sætter pris på interessen.

– Vi er rigtig glade for, at der også er muslimske medborgere, som er med til at tage et ansvar og frivilligt vil gøre en indsats for, at vi har et frit land og demokrati, siger Ulrik Kragh til Ritzau.

Det var Hjemmevernets egen nettside som i første omgang informerte om den hijab-bærende kvinnen i styrkene. Artikkelen er nå fjernet fra nettsiden. Spørsmålet om hvorvidt hijab bør tillates til Hjemmevernets uniform eller ikke, ble aktuelt etter at Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Ib Poulsen, anklaget Hjemmevernets ledelse for å støtte en kvinneundertrykkende kultur i form av hijab:

– Jeg må sige, at jeg nærmest er chokeret over at opdage, at Hjemmeværnet ikke alene tillader medlemmer at bære det muslimske tørklæde, men også ligefrem roser sig selv for det. Én ting er, at man bøjer uniformeringsreglerne for én person og dermed udsætter medlemmerne for særbehandling og ulige vilkår. Noget andet er, at Hjemmeværnet på den måde blåstempler den kvindeundertrykkelse og diskrimination, som det muslimske hovedtørklæde er udtryk for, siger Ib Poulsen i en pressemeddelelse.

Den 27 år gamle Maria Mawla føler seg sterkt diskriminert, og overveier å ta saken til Menneskerettighetsdomstolen:

«Jeg er rigtig rasende og har lyst til at bryde ud i tårer. Jeg føler mig simpelthen så diskrimineret. Jeg kan ikke noget, jeg må ikke noget. I stedet for at være en ressource, er jeg pludselig blevet en belastning,» siger Maria Mawla til Berlingske.

Overvejer menneskerettighedsdomtstolen

Ifølge Berlingske Tidende vil hun ikke afvise at tage sagen til menneskerettighedsdomstolen, hvis Hjemmeværnet smider hende ud. Hun siger, at hun ikke har tænkt sig at opgive hverken tørklæde eller karriere i Hjemmeværnet. Og et planlagt delingsmøde mandag om indsatsen under klimatopmødet har hun ikke tænkt sig at blive væk fra.

Jyllands-posten: Hjemmeværnet stiller ultimatum til muslim og relaterte artikler

TV2 Nyhederne: Maria Mawla: Jeg er rigtig rasende

Sappho: Hvem er Maria Mawla?

Jyllands-Posten: Uldhue kostede jobbet i Hjemmeværnet:
«Migræneanfald gjorde, at Jens Viggo Moesmand skulle holde hovedet varmt, men uldhuen kom på tværs af Hjemmeværnets uniformsbestemmelser. Så var det farvel til værnet efter 13 år.

Det var umiddelbart et simpelt ønske: Jens Viggo Moesmand ville gerne gå med uldhue i stedet for kasket, og så ønskede han ikke at være barhovedet om vinteren.

Han søgte om dispensation fra uniformsbestemmelserne, men den gik ikke.»