Nytt

En anonym kilde i president Medvedevs administrasjon fremsetter vanvittige anklager mot guvernøren i Murmansk Jurij Jevdokinov. Han beskyldes for landsforræderi og ønske om å fradele Murmansk-regionen og gi den til utlendinger.

–Hans skyld overfor staten består i at han faktisk har forrådt Russlands interesser i Arktis, har samarbeidet med amerikanske institutter som har tildelt stipendier for å opprettholde opposisjonsvirksomhet i Russland, sier kilden til avisen.

Han fortsetter med å si at det er skapt et inntrykk av at «Jevdokimov er rede til å splitte fylket (Murmansk) fra Russland og gi det til skandinavene og amerikanerne, som kjemper for sine egne interesser, spesielt utviklingen av Stockman-feltet». Stockman er det enorme gassfeltet i Barentshavet der StatoilHydro og det franske Total skal samarbeide med det russiske statsselskapet Gazprom.

Den norske regjering vil ikke kommenterer anklagene, men sier nordområdesatsingen ikke er avhengig av en enkelt person. Det er det samme som å si at Norge vil samarbeide med russerne uansett hvordan de oppfører seg.

Utspillet kan også sies å involvere Norge når Shtokman-feltet og utenlandsk engasjement nevnes.

Dette er Stalin-takter; utenlandske interesser brukes som våpen for å kriminalllisere politiske motstandere. Den som er i stand til noe slikt, tar ikke hensyn. Norge burde ta seg i akt, i stedet overser regjeringen alarmsignalet og varsler økt opptrapping.

Anklagene fremsettes i avisen Nezavisimaja Gazeta. Jevdikonov er utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenesteorden.

Kreml kaller guvernør forræder

fremsatt anonymt fra en kilde i president Dmitrij Medvedevs administrasjon til avisen