Utenriksdepartementet og regjeringen vil trolig gå på gummiføtter overfor Russland i Telenor-saken. Det overordnede mål er et godt forhold til Russland, tror NUPI-forsker Julie Wilhelmsen.

Slik forholdene er i Russland må man regne med at Mikhail Fridman har ryggdekning for å opptre så hensynsløst overfor en utenlandsk partner. Regjeringen vil derfor måtte gå rett på sak, hvis den vil bli hørt, og den konfrontasjonen kommer ikke regjeringen til å ta, tror Wilhelmsen.

Hun mener regjeringen prioriterer samarbeid, men spør ikke: hva slags samarbeid blir det hvis en part tror den kan valse over en annen?

Wilhelsemsen tror det skal bli vanskelig for Telenor å få igjen aksjene sine i Vimpelcom, og antyder at regjeringen er villig til å avskrive dem for det gode samarbeidets skyld.

Det er neppe mulig. Telenor-saken er så stor at den vil måtte få konsekvenser, på den ene eller annen måte. Internasjonal business og internasjonale medier følger også med. Hvis en oligark som Fridman kan forsyne seg av andres aksjer også i dagens situasjon, tyder det på at det er dårlige risikovurderinger i Kreml. Russland er helt avhengig av kreditt utenfra for å overleve. Et tvangssalg i størrelsen 10 milliarder kroner blir lagt merke til.

Wilhelmsen sier til Dagens Næringsliv at det finnes likhetstrekk mellom Russland og Norge når det gjelder tette bånd næringsliv og stat.

– Har trekk av dette i Norge

Selv om forholdene i Russland kan synes noe eksotisk og problematisk for nordmenn, vil Julie Wilhelmsen minne om at det finnes likheter til styret i Norge.

– Vi lar oss sjokkere over Russland, men vi har trekk av dette i Norge også. Vi forventer at handels- og næringsminister Sylvia Brustad skal redde Telenor. En slik løsning er bare mulig der politikk og økonomi har smeltet sammen.

Er det Guro Aardal Hagen som uttrykker seg så ubehjelpelig? Er Putins Russland eksotisk? Er det drapene på advokater og menneskerettsforkjempere som menes? Er det nordmennes oppfatning det er noe i veien med som ikke helt greier å omstille seg?
Å sammenligne den norske koporativismen, som er ekte nok, med forholdene i Russland røper total mangel på vurderingsevne. Likeledes at intervensjon på vegne av Telenor kun er mulig der politikk og økonomi smelter sammen. Jeg har sjelden hørt noe så tøvete. Et hvert land vil intervenere når et stort nasjonalt samfunn står i fare for å bli svindlet for store verdier. Det er det Utenriksdepartement er til for: å beskytte interesser, også økonomiske. At Norge velger ikke å forsvare et selskap hvor staten eier 54 prosent av aksjene vil selvsagt bli lagt merke og tatt for hva det er: svakhet.

Grunnen til dette er ifølge forskeren at en konfronterende holdning i en enkeltsak, ikke passer inn i den generelle linjen Utenriksdepartementet (UD) ser seg tjent med å føre overfor Russland – som er preget av å opprettholde en god tone.

Fratatt passene og sendt hjem
NUPI-forskeren trekker paralleller til problemene norske menneskerettighetsorganisasjoner har hatt i Russland.

– UD har en høy profil på menneskerettigheter i Russland. Samtidig har Helsingforskomiteen blitt stoppet to ganger i Murmansk i den senere tid og fratatt sine pass. UD velger ikke å fronte denne saken overfor russerne, selv om man skulle tro de ville gått hardt ut når det oppstår slike problemer.

– Vil ikke irritere russerne

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂