Den russiske oligarken Mikhail Fridman har kjøpt det norske oljeselskapet E.on for 1.6 milliarder dollar. Kjøpet må godkjennes av regjeringen, men oljestatsråd Tord Lien ønsker i en sms Fridman velkommen.

Fridman er den samme oligarken som nylig fikk Telenor til varsle at det gir opp og selger seg ut av mobilselskapet Vimpelcom. Telenor har staten som majoritetseier.

Telenors bitre erfaringer betyr altså ingenting for statsråden.

Hva mer er: Å slippe en av Putins oligarker til på norsk sokkel i en tid dra Russland angriper sikkerhetsordningen i Europa og fører krig i Syria, vitner om en usedvanlig dårlig politisk teft.

Fridman fikk nei av britiske myndigheter til å kjøpe lisenser på deres side. Tord Lien er bare positiv.

Dette er et skritt som vil bli lagt merke til internasjonalt.

Det norske oljeselskapet E.on gleder seg over å få inn en «kapitalsterk eier». Men hva «får man» når man innlater seg med Fridman? Det finnes det ganske mye dokumentasjon på, men norsk oljebransje og statsråden synes ikke interessert.

Fridman kjøper E.on gjennom sitt tyske selskap DEA. Det har en sjef i Norge, Hugo Sandal, som er tidligere styreleder i oljeselskapenes bransjeorganisasjon, Olf.

Olje ble off-limits da Putin invaderte Ukraina. Det ødela utsiktene til å samarbeide om olje- og gass i Norske- og Barentshavet.

Nå slipper russerne likevel til på feltene Skarv, Njord og Hyme utenfor Helgelandskysten.

FrP-statsråden ser ut til å være styrt av den liberalistiske linjen som kun ser «muligheter». Men hvor er de politiske rådgiverne? Hvor er sikkerhetsmyndighetene?

Et stort norsk statseid selskap gir opp og trekker seg ut av Russland. I neste omgang vil den norske regjering gi konsesjon på norsk sokkel til oligarken som presset dem ut.

Det er vanskelig å vite hvilken målestokk man skal bruke for å uttrykke/beskrive dumheten.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.