Debatten om Dalai Lama er en tilsynelatende lett debatt. Det er historien om overmakten vis-a-vis det lille land og den gode sak. Det er de enkle moralske valg som nordmenn trives med.

Solberg-regjeringen får på pukkelen for ikke å følge den moralske vei. At politikk handler om mer enn etikk skyves i bakgrunnen.

Fra Ap-benken var det helt taust da saken var oppe i spørretimen.

Det er småpartiene som briljerer i moralisme. Og pressen, som kan blåse seg opp og med moralsk patos piske Solberg. Kommentatorene kan riktig gni det inn og helle salt i sårene.

Den moralske svikten skal illustrere at Høyrefolk kun tenker med pungen/vomma.

Men Arbeiderpartiet er minst like opportunistisk-strategisk-dobbeltmoralsk.

Solberg-regjeringen gjør det de gjør for åpen scene. Dilemmaet Kina-Dalai Lama er reelt og de forsøker ikke vri seg unna.

Den pressen og de politikere som hudfletter Solberg snakker i liten grad om et annet moralsk og politisk dilemma som er langt mer påtrengende: Putins invasjon av Ukraina og sønderlemmelsen av den europeiske sikkerhetsordning etter 1945.

Tibet og Kina er et sideshow i forhold til utfordringen Putin utgjør.

Det skal snart avholdes den russiske utgaven av World Economic Forum i St. Petersburg, kalt Spief. Det er en årlig foreteelse der alle store selskaper med interesser i Russland deltar. Men i år har Obama-administrasjonen henstilt til Goldman Sachs, Morgan Stanley, Boeing, Visa etc. om å bli hjemme. Toppsjefene har svart at de blir hjemme.

Men ikke Telenor og ikke Statoil.

Jon Fredrik Baksaas og Helge Lund er årvisse gjester og blant dem som profileres på forumets hjemmesider og fremheves som noen av de mest betydingsfulle, skriver Dagens Næringsliv. I år vil garantert de som velger å komme bli ekstra satt pris på.

Ingen av de to sjefene har tenkt å bli hjemme, skriver DN.

– Dette er en god arena for oss å ivareta våre forretningsinteresser i Russland, sier kommunikasjonsdirektør Glenn Mandelid i Telenor.

Han påpeker at Telenor har vært lenge i det russiske markedet og at det er viktig å være til stede.

Det er som Telenor ikke har registrert at verden har endret seg. Tror de at det er business as usual? Samme svar ga Statoil da det ble kjent at Helge Lund hadde møtt Rosneft-sjefen Igor Setsjin på Fornebu like etter at første runde av sanksjoner var innført.

Som NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski bemerker: Saken er ekstra alvorlig fordi de to selskapene er statsdominerte. Det vil således være et politisk signal som ikke er til å misforstå hvis topplederne stiller.

– Baksaas og Lund er kjente ansikter i Russland. De må regne med å bli brukt i russisk propaganda. De bør derfor unnlate å reise, sier Godzmirski.

Med i regnestykket teller det også at Jens Stoltenberg er utnevnt til ny generalsekretær i NATO. Det forplikter, både regjeringen og statselskapene. Stoltenberg blir identifisert med Statoil og Telenor som han hjalp i striden med Mikhail Fridman.

Det virker som om Norge kun vil høste æren, men ikke betale prisen.

Ansvar forplikter. Statoil og Telenor representerer Norge. Det samme gjør Stoltenberg. Hvis toppsjefene drar til St. Petersburg vil det være det samme som å si at NATO-solidariteten ikke gjelder oss. Når det passer meler vi vår egen kake.

Den kan bli dyr.