Nytt

Helge Lund er uvant med sanksjonene mot Russland som rammer samarbeidspartneren Rosneft. Lederen, Igor Setsjin, ble oppført på USAs liste mandag. Men ikke på EUs.

Heller ikke Gazproms Alexei Miller står på sanksjonslisten. Stort tydeligere kan ikke USA og EU signalisere at man helst ikke vil ramme Russland.

Lund virker ikke å være spesielt mottakelig for politiske signaler som kolliderer med foretningsplanen. Det er bare tre uker siden han holdt møte med Setsjin på Fornebu. Da var det business as usual. Nå innrømmer Lund at situasjonen er endret. Men han kaller den «dynamisk». Det må være en eufemisme for noe man skulle ønske var annerledes, men likevel må forholde seg til.

Lunds ulyst matches av EU som heller ikke ville sette en av Putins viktigste og nærmeste på svartelisten.

Helge Lunds motpart i Rosneft, Igor Setsjin, ble mandag satt på USAs sanksjonsliste og får dermed innreiseforbud og sine verdier sperret. Setsjin skal være en av president Vladimir Putins nærmeste medarbeidere.

Men tirsdag ble det klart at EU hadde utelatt Setsjin fra sin liste. Lund uttalte seg før EUs liste ble kjent tirsdag formiddag.

Setsjin og Lund møttes sist i mars til det som ifølge Lund var et rent forretningsmessig møte.

– I Russland er han en meget sentral person i energiforvaltningen, forklarer Lund.

Han understreker for øvrig at Statoils samarbeid med Rosneft og Setsjin er godt.

– Dette er prosjekter som er utviklet og utvidet over flere år på grunn av at det er god dialog og felles industrielle interesser på mange områder, sier Statoil-sjefen.

Han kan også fortelle om god fremdrift i tråd med de planene selskapene har lagt.

Det er ingen tvil om hva Lund helst vil: business as ususal.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/statoil/lund-forsiktig-om-russland-sanksjoner/a/10130891/