Nytt

Statoil-sjef Helge Lund hadde mandag et møte med en av Vladimir Putins nærmeste allierte, Igor Sesjin, sjef for det statseide oljeselskapet Rosneft. Det er Finansavisen som avslører dette.

Rosneft er like bundet til staten og Putin som Statoil er til den norske staten. Likevel velger Helge Lund å la samarbeidet fortsette som om ingenting har skjedd.

Utenriksminister Børge Brende har markert at det ikke er business as usual og har suspendert samarbeidet med Russland. Norge støtter også sanksjonslinjen EU og USA har lagt seg på.

Helge Lunds møte med Sesjin er et oppsiktsvekkende brudd på Norges offisielle politikk. Lund stiller Brende i forlegenhet. Vil noen politikere fortelle Lund hvor skapet skal stå? eller tillater man at Norges største statsdeleide selskap driver egen utenrikspolitikk?

Rosneft hadde lagt ut at møtet skulle finne sted på Fornebu på sin hjemmeside. På Statoils var det ikke et ord.

Pressekontakt i Statoil, Knut Rostad, har mave til å si til Finansavisen at samarbeidet fortsetter som vanlig.

– Samarbeidet vårt med Rosneft er ikke blitt berørt av sanksjonene. Derfor fortsetter vår avtale med Rosneft og våre øvrige aktiviteter i Russland på samme måte som før, sier han.

Uttalelsen tyder på at Statoil ikke følger med i timen og forstår hva som har skjedd med forholdet til Russland. Det er ikke noe som heter business as usual etter Krim.

Møtet og uttalelsen vil bli lagt merke til internasjonalt.