Sakset/Fra hofta

Schubert tonsatte to diktverk av Wilhelm Müller – «Die Schöne Müllerin» og «Die Winterreise». Det siste verket består av 24 dikt, hvorav «Der Lindenbaum» nok er det mest kjente. Hovedtemaet for hele sangsyklusen er ulykkelig kjærlighet, og «Der Lindenbaum» tolkes som regel som en oppfordring til selvmord. «Winterreise» ble utgitt i 1827, ett år før Schubert døde. Dette er deprimerende saker, men denne komponisten går aldri over streken og inn i det sentimentale. «Der Lindenbaum» er, som de fleste av Schuberts sanger, relativt enkel sangteknisk, men stiller enorme krav til emosjonelt uttrykk – nettopp for å unngå at vissheten om døden som nærmer seg utarter til overspill.

Her er et knippe mestertolkere:

Ian Bostridge (pianist: Julius Drake)

Dietrich Fischer-Dieskau (pianist: Alfred Brendel)

Brigitte Fassbaender (pianist: Wolfram Rieger) – sjelden versjon for mezzosopran

Hans Hotter (pianist: Gerald Moore)

Alexander Kipnis (pianist: Frank Bibb)

Les også

-
-
-
-