Sakset/Fra hofta

Ida Haendel.jpg

Da Joseph Joachim urfremførte sin gode venn Johannes Brahms’ eneste fiolinkonsert i januar 1879, ble mange skuffet. Her var ikke de lettfattelige solopartiene, danserytmene eller sprudlende livsglede som preget Beethovens konsert for samme instrument. Brahms hadde med dette verket, som med sine pianokonserter, vektlagt symbiosen mellom solisten og orkestret. Solisten fremstår som likestilt med orkestermedlemmene heller enn egenrådig entertainer.

Den omtrent 80 år gamle – det hersker en viss tvil om korrekt fødelsesår – polsk-britiske fiolinisten Ida Haendel er fortsatt aktiv som solist og lærer. Hun er best kjent for sin fyldige, saftige tone, som ledsages av et helt rolig ansikt og behersket kroppsspråk. Allerede tidlig i sin karriere ble hun berømt som Brahms-tolker par excellence. Det er hun ennå.

Opptaket er fra 1981 eller 1982, orkestret er Orchestre de Radio-Canada og dirigenten er Franz-Paul Decker.

Første sats

Andre sats

Tredje sats