Antall dødsdommer i Saudi-Arabia er stigende, og over halvparten gjelder gjestearbeidere fra utviklingsland. Rettssakene foregår uten tolk, og ofte forstår ikke en gang de tilalte at de er dømt til døden, kritiserer Amnesty i en rapport.

Det henrettes i snitt tre personer om uken.

Amnesty International kritiserer netop Saudi-Arabien for – stik imod FN’s konvention om børns rettigheder – at dømme personer under 18 år til døden.

Men rapporten rummer mange andre kritikpunkter, som at utroskab kan føre til dødsstraf ved stening, at de dødsdømte ikke altid har fået juridisk hjælp eller forsvar, samt at op mod halvdelen af alle dødsdømte er udenlandske statsborgere fra fattige tredjeverdenslande.

»Ofte alene i et fremmed land uden pårørende at hente hjælp hos bliver deres retssager fremført på arabisk, men tit uden hjælp fra oversættere, efterladende dem i tvivl om deres sag. Nogle er ikke engang klar over, at de er blevet dømt til døden ved deres retssags slutning – i nogle tilfælde bliver de dødsdømte først klar over deres dom, den samme morgen de skal henrettes«, står der i rapporten.
..
Lederen af Amnesty Internationals program i Mellemøsten Malcolm Smart kalder den høje andel af dødsdømte gæstearbejdere for »uforholdsmæssigt mange tilfælde og diskriminerende«. Han tilskriver dommene »nationale eller etniske begrundelser« og fortsætter sin kritik af Saudi-Arabien:

»Den proces, hvorved dødsstraffen idømmes og eksekveres, er barsk, generelt hemmelighedsfuld og i store træk uretfærdig. Dommerne, der overvejende er mænd, kan idømme dødsstraffe for vagt formulerede og ikke-voldelige forseelser«.

Saudi-Arabien henretter flere og flere