Nytt

Ekstremistiske bosettere er igjen på dagsordenen i Israel. En prominent jødisk intellektuell, professor Zeev Sternhell, krigsveteran og overlevende fra Holocaust, fikk en bombe plassert foran huset. Sternhell argumenterer for at Israel må forlate 95 % av Vestbredden.

Zeev Sternhell kalder uden tøven den rørbombe, som sidste uge eksploderede uden for hans dør, for «en jødisk terrorhandling». Som en holocaustoverlever, der mistede sine forældre i en alder af syv, og som veteran fra flere af Israels krige er den 73-årige professor Sternhell «forfærdet» – ikke så meget på egne vegne, som fordi bomben kunne have ramt hans kone, datter eller et af hans børnebørn, der ofte besøger deres bedstefar.

«Det var en terrorhandling, for de kunne ikke vide, hvem der ville blive ramt,» siger Zeev Sternhell, som var heldig kun at blive såret i benet af bombefragmenter.

Bosetterne kommer på banen hvis det ligger an til fred og kompromisser.

«Bosætteraktivisterne er dybt overbeviste om, at det jødiske folks fremtid afhænger af dem, og anser derfor vold for legitimt. De mener, at Gud er med os, og Gud vil sørge for, at vi slipper af med palæstinenserne. Det er mere eller mindre deres filosofi,» siger professor Sternhell, der mener, at svaret er en hurtig rømning af mindst 95 procent af Vestbredden, og at de israelske myndigheder bør forberede sig på at gen-integrere bosætterne bag 1967-grænserne, dvs. i selve Israel.

For øyeblikket opplever Israel et politisk kursskifte i Sternhells retning, og det lover ikke godt for bosettelsenes overlevelse.

Den antagelse (at bosetternes agenda svekkes, red.) blev styrket, da den afgående premierminister Ehud Olmert, i denne uge omsider erkendte noget, professor Sternhell har været fortaler for i 30 år, nemlig at hele Vestbredden nødvendigvis må afhændes, hvis der skal blive fred. Men skønt det er Sternhells opfattelse, at venstrefløjen ideologisk har «vundet et slag, om ikke krigen», er han meget bevidst om, at den konstante vækst i bosættelserne gennem de seneste 40 år vil gøre det til et meget hårdt stykke arbejde at repatriere bosætterne. Han tvivler derfor på, om det israelske establishment har moralsk energi og lederevner til at udføre det.

Israel truet af jødisk terror

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/how-i-became-a-target-for-israels-jewish-terrorists-948610.html