Interlude

Det er merkelig hvordan en del av den vestlige, les: norske eliten griper til myter som bort/forklarer. Det er en gjenganger som man drar kjensel på. Mange ble utprøvd under Bosnia-krigen. Da het det at det var urgamle konflikter og instinkter som gjorde krigen så hatsk og uforsonlig. Det var nesten ikke noe å gjøre med disse balkanfolkene som er henfalne til eldgammelt hat. Nå serverer NUPI-direktør Jan Egeland noe av den samme grøten: I Aftenposten-kommentaren Krig for enhver pris og i Søndagavisen i NRK.

Det er tøvete, mystifiserende, og tjener bare aggressoren. Historien i Kaukasus som på Balkan er konkret og historisk. I nyere tid handler om det noe så grunnleggende som å ville leve frie, normale liv. Det er det russerne ikke liker. De er på full fart tilbake til den autoritære staten. Derfor ble det krig. Ikke fordi georgiernes eller russernes instinkter er annerledes, men fordi russerne tragisk nok ikke rakk å demontere KGB som smeltet sammen med oligarkene.

Folk som levde under den røde tsar vet hva jernhælen er. De ønsker den ikke tilbake. Hvis norske politikere ikke tar inn over seg hva Georgia utløser blant polakker, baltere og ukrainere, vil de ikke skjønne noen ting.

Meggie Turava (høyre) trøster moren Bella Abralava Turava i Hobi. De har mistet far/ektemannen Levan Turava (34). Han ble drept da russerne angrep havnebyen Poti.

Les også

-
-
-
-